Rawatan Herba Neuro Akupuntur Cerebral Palsy (CP) Di Kuala Lumpur Malaysia

June 26th, 2012


Rawatan Herba dan Neuro Akupunktur Cerebral Palsy – Qi Gong CP , Kerosakan Otak, dan Koma di KL Kuala Lumpur, Malaysia.

Master Cina menggunakan teknik akupuntur dengan Rawatan Herba Neuro Akupunktur dalam merawat Cerebral Palsy adalah melibatkan penggunaan jarum untuk merangsang aliran ‘qi’ (tenaga) di dalam otak.

Menurut Perubatan Tradisional Cina, tenaga ‘qi’ boleh digunakan untuk menyambungkan antara neuron di dalam otak berjalan lancar

Teknik Neuro Akupuntur yang memerlukan kemasukan jarum pada beberapa tempat di kepala. Jarum digunakan untuk meningkatkan aliran ‘qi’ antara neuron di dalam otak untuk meningkatkan komunikasi, ucapan, tingkah laku dan kecerdasan.

Dengan cara tradisional qi (TENAGA) adalah amat penting terhadap organisma hidup dan sumber semua pergerakan dan perubahan dalam alam semesta. Terdapat lima fungsi utama qi dan ditakrifkan sebagai:

  1. Impulsion – yang merupakan pertumbuhan dan perkembangan tubuh.
  2. Pemanasan untuk mengekalkan haba badan yang sesuai.
  3. Mempertahankan badan terhadap tekanan dan patogen.
  4. Mengawal darah dan cecair didalam badan.
  5. Melancarkan qi, darah dan cecair badan.

email
RAWATAN ALTERNATIF

Cina menjelaskan akupuntur adalah sebagai qi (atau tenaga perjalanan) melalui saluran dalam badan. Tidak dipanggil meridian seperti sungai yang bergerak melalui arus dan menyekat aliran di bahagian-bahagian tertentu. Halangan atau kekurangan tenaga (qi), darah dan kelembapan yang kurang berfungsi dan akhirnya akan menyebabkan penyakit dan kematian.

Qi Gong adalah seni yang berorientasikan kesihatan yang melibatkan pergerakan badan, yang boleh membantu mencegah dan merawat penyakit dan keadaan ini akan menyebabkan kehidupan akan lebih menyenangkan. Kekurangan latihan dan tiada masa yang sesuai untuk manusia mengurus  kesihatan berkaitan dengan usia memang sesuai untuk rawatan ini. Kesakitan yang lama mungkin berkaitan dengan Qigong tertentu. Ia sesuai untuk keperluan mereka. Kami menjalankan seminar mengenai rawatan herba, akupuntur dan rawatan berkaitan yang lain.

Akupuntur dan Ubatan Herba Cina adalah terapi yang wujud beribu-ribu tahun dahulu. Akupuntur adalah gabungan yang kompleks yang mungkin berbeza untuk setiap pesakit yang berbeza dengan ramuan guru yang sama. Tempoh rawatan dan titik tertentu yang digunakan mungkin berbeza di kalangan individu semasa rawatan dilakukan. Ia adalah satu kaedah menggalakkan tubuh untuk menggalakkan penyembuhan semulajadi dan meningkatkan fungsi. Ia adalah dengan cara memasukkan jarum yang sangat halus, bersama-sama dengan rangsangan elektrik, di titik akupuntur tepat dalam badan, untuk mempengaruhi fungsi fisiologi badan.

Keberkesanannya sangat luarbiasa terutama bagi  penyakit yang berkaitan degan bentuk terapi konvensional. Selain menjadi minimum terhadap masalah sampingan, ia mempunyai kesan sampingan bonus (iaitu untuk memperkukuhkan organ-organ lain dan meningkatkan qi), ia juga sangat selamat digunakan.

Akupuntur juga boleh digunakan bersama-sama dengan haba yang dihasilkan oleh pembakaran herba khusus, ini dipanggil Moxibustion. Di samping itu, satu kaedah yang bukan invasif terapi urut, dipanggil akutekanan (yang mendesak acupoints) adalah sangat efektif juga. Bekam adalah satu lagi jenis atau rawatan. Ia adalah satu kaedah merangsang titik-titik Akupunktur dengan menggunakan sedutan melalui kaca balang, kayu atau logam, di mana vakum separa telah dicipta. Teknik ini merangsang darah dan menghasilkan pengumpulan di tapaknya.

Titik akupunktur terletak pada tubuh manusia iaitu pada kulit dan otot. Titik akupuntur badan manusia menerima akupunktur dan moxibustion untuk ransangan yang pertama terhadap kulit dan otot, penyakit rawatan akupunktur dan moxibustion sistemik otot rangka  dan penyakit kulit adalah hasil yang tidak dapat dielakkan. Dalam titik akupunktur mengedarkan saraf yang kaya, konduksi isyarat cara yang sangat penting. Akupunktur dan moxibustion merangsang sistem saraf, organ-organ pencernaan dan fungsi organ uropoiesis pembiakan, aktiviti secara langsung peraturan saraf ,ia juga adalah ia merawat saraf, penyakit mental, pengeluaran semula uropoiesis dan penyakit pencernaan.

Akupuntur dan terapi moxibustion mempunyai kemudahan dalam operasi, petunjuk yang jelas terhadap ciri-ciri dan sebagainya terhadap kesan sampingan tiada toksik. Tetapi pastinya ia tidak dapat menjamin untuk rawatan semua penyakit.

Sebenarnya akupuntur dan moxibustion boleh merawat apa yang menyebabkan kesakitan? Perubatan arena antarabangsa sentiasa mengambil tahu tentang perubatan tradisi Cina. Kajian kebangsaan Cina menunjukkan buat kali pertama dalam rawatan akupuntur dan moxibustion spektrum penemuan terhadap berbagai penyakit, rawatan ini boleh memainkan peranan untuk  16 jenis rawatan untuk 461 jenis penyakit.

Akupuntur dan moxibustion merawat penyakit adalah dengan merangsang saluran tubuh manusia dan sistem cagaran atau sistem saraf dalam memaparkan tindakan kawalan. Secara umumnya, akupuntur dan moxibustion berfungsi merawat daripada kesan penyakit sifat baik, pergerakan, halangan perasaan dan penyakit kelamin sakit parah.

Kajian mendapati bahawa, petunjuk akupuntur dan moxibustion terutamanya tertumpu di dalam sistem otot yg berhubung dgn tulang, sistem saraf, sistem penghadaman, sistem uropoiesis pembiakan, halangan kelakuan rohani dan penyakit kulit, seperti penyakit vertebra serviks, cakera pinggang intervertebral, strok, cerebral palsy, autisme / autistik, kencing manis, kolitis kronik, Prostat kronik, kemandulan, halangan tidur, demensia, dan dermatitis saraf dan sebagainya.

Entry Filed under: Sakit Cerebral Palsy


Most Recent Posts