Rawatan Leukemia (Kanser Darah)

July 5th, 2012


Leukemia (Kanser Darah)

Apakah Leukemia

Leukemia atau kanser darah adalah satu penyakit yang tidak diketahui puncanya di mana sumsum tulang menghasilkan sejumlah besar sel-sel yang tidak normal. Ini bermakna bahawa sumsum biasa ditolak ke kawasan yang terpencil yang menyebabkan sel-sel kurang dihasilkan dan membawa kepada beberapa gejala. Ia dipanggil “de-kecekapan Buah Pinggang Yin”. Kami membahagikan mereka kepada banyak jenis leukemia dan setiap daripadanya dikelaskan mengikut jenis sel yang tepat yang terjejas oleh penyakit ini. Leukemia kronik adalah satu bentuk yang perlahan leukemia progresif dan cenderung melibatkan jenis sel yang matang.

Leukemia akut pesat progresif jika tidak dirawat akan melibatkan banyak sel yang tidak matang. Ia berkembang dari sel-sel awal yang belum matang sum-sum tulang (letupan). Ia memerlukan rawatan Perubatan segera. Leukemia akut adalah penyakit yang jarang berlaku dan biasanya terjadi di kalangan kanak-kanak dan orang muda. Walau bagaimanapun, kadar kehidupan mereka adalah lebih baik berbanding dari orang yang lebih tua.


Gejala Leukemia akut
 • Kemunculan gejala secara tiba-tiba.
 • Wajah  seperti kelihatan pucat dan kuning (anemia).
 • Kelelahan,letih.
 • Sakit sendi. Kadang-kadang berlaku terhadap kanak-kanak yang semakin meningkat.
 • Kerap jangkitan seperti sakit tekak.
 • Hidung berdarah dan mudah lebam, selalunya tanpa apa-apa kecederaan.

Jika mana-mana gejala di atas terjadi, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor atau melakukan ujian darah.

email

RAWATAN ALTERNATIF


Diagnosa Leukemia (Kanser Darah)

Kebanyakan Leukemia boleh didiagnosis melalui ujian darah pada peringkat awal. Biasanya, sel leukemia akut (letupan) boleh dilihat beredar di dalam darah.


Rawatan leukemia

Kebanyakan pesakit yang menghidap leukemia akut akan dirujuk kepada unit-unit pakar untuk siasatan, Tetapi kebanyakannya telah pergi untuk mencuba Perubatan Alternatif Cina.

Selepas bertahun-tahun KL Kuala Lumpur rawatan herba melakukan penyelidikan, ianya telah terbukti sangat berkesan dan meningkatkan bilangan kanak-kanak dan orang muda sembuh sepenuhnya.

Sesetengah pesakit cuba melakukan Kemoterapi untuk membunuh sel-sel dengan lebih cepat tetapi rawatan ini akan membunuh sel-sel badan yang normal serta sel-sel kanser. darah boleh berkurangan, ianya juga akan membuat pesakit terdedah kepada jangkitan dan pendarahan. Ini secara amnya bermakna bahawa pesakit akan kekal di hospital selama beberapa minggu selepas kemoterapi. Pemindahan darah akan diberi dan rawatan seperti ini akan terdedah dan berbahaya.

Kemoterapi boleh menyebabkan keguguran rambut, loya, muntah, dan cirit-birit, ini akan menyebabkan kerosakan dalaman Yin buah pinggang. Kesan-kesan sampingan adalah begitu drastik dan terlalu banyak. Akhirnya mereka berhenti separuh jalan dan bertukar kepada rawatan yang lain, rawatan yang lain mungkin menggunakan ubat-ubatan herba untuk mengurangkan kesan sampingan ini, dengan meningkatkan Yin ginjal.

Kadang-kadang pemindahan tulang sum-sum juga akan disyorkan oleh beberapa doktor. Ini adalah cara rawatan kimo yang lebih besar. Ia adalah satu bentuk rawatan yang sangat agresif jadi ia tidak digalakkan terhadap pesakit. Sel-sel yang digunakan untuk rawatan jenis ini mungkin telah disumbangkan oleh adik beradik, suami atau oleh penderma yang tidak berkaitan. Tetapi keadaan Ini adalah sangat jarang berlaku.

KL Kuala Lumpur rawatan Herba telah menjalankan rawatan yang sangat berkesan dalam masalah ini. Ia mungkin mengambil masa antara 4 minggu hingga 4 bulan untuk rawatannya.


Leukemia kronik atau Kanser Darah

Leukemia (kanser darah) adalah penyakit di mana sumsum tulang menghasilkan sejumlah besar sel-sel yang tidak normal. Ini bermakna bahawa sumsum biasa akan ditolak ke kawasan yang terpencil ddan lebih kecil. Ini menyebabkan sel-sel kurang biasa akan dikeluarkan dan menimbulkan beberapa gejala. Terdapat banyak jenis leukemia, setiap satunya akan dikelaskan mengikut jenis sel yang tepat yang terjejas oleh penyakit ini.

Leukemia kronik adalah satu bentuk progresif leukemia yang perlahan dan cenderung untuk melibatkan jenis sel yang lebih matang. Ia mungkin tidak memerlukan rawatan serta-merta, tetapi jika rawatan diperlukan biasanya kemoterap dalam bentuk tablet akan diberikan. Ramai yang telah cuba untuk mengunakan Perubatan Cina Alternatif.

Punca leukemia sebenar masih tidak diketahui.


Gejala leukemia kronik

Gejala-gejala adalah pelbagai, tetapi kebanyakkannya adalah:

 • Keletihan (disebabkan kepada anemia).
 • Mudah lebam tanpa kecederaan.
 • Jangkitan berulang.
 • Pembesaran Kelenjar limfa.
 • Badan berat.
 • Malam berpeluh.
 • Demam.

Apakah leukemia Limfosit kronik

Leukemia limfosit kronik (CLL) adalah leukemia jenis utama  dengan 3000-4000 kes yang telah didiagnosis setiap tahun di UK. Ia merupakan satu bentuk leukemia kronik yang dicirikan oleh peningkatan limfosit di dalam darah. Ia jarang berlaku di kalangan orang di bawah umur 40 tahun dan dua kali lebih tinggi dikalangan lelaki berbanding wanita. Tidak ada sebab-sebab yang jelas bagi CLL.


Gejala Leukemia Limfosit Kronik

Biasanya didiagnos secara kebetulan apabila melakukan ujian darah diatas sebab-sebab lain.

Walaupun ujian darah mungkin memberikan kita diagnosis, ujian tulang sum-sum biasanya dilakukan untuk mengesahkan diagnosis tersebut. Ujian-ujian khas dijalankan ke atas sampel untuk membantu mengklasifikasikan leukemia kerana ini akan mempengaruhi jenis rawatan yang diperlukan.


Rawatan Leukemia (Kanser Darah)

Kemoterapi selalunya diberikan dalam bentuk tablet (biasanya ubat yang dipanggil chlorambucil).Kemungkinan akan memerlukan Kemoterapi dimasukkan ke dalam vena. Kesan-kesan sampingan adalah sangat drastik dan ramai yang akan bertukar kepada rawatan Perubatan herba untuk mengurangkan kesan sampingan.

Kimo dan ubatan herbakhas KL Kuala Lumpur bersama-sama berfungsi dengan baik sekali, tetapi sesetengahnya hanya menggunakan rawatan intensif sahaja.

Entry Filed under: Sakit Leukemia


Most Recent Posts