Rawatan atherosclerosis (arteriosklerosis – pengerasan arteri)

June 20th, 2012


Rawatan Aterosklerosis (Gangguan Jantung dan Darah)

Aterosklerosis (pengerasan arteri) adalah peningkatan plak pada dinding arteri yang membawa kepada pengurangan dalam kelancarannya.
Penyempitan terjadi dalam tempoh tertentu di mana kolesterol, lemak dan sel-sel otot licin lapisan saluran darah telah berubah menjadi jisim yang menebal, dan kadang-kadang akan mengapur.

Hasilnya arteri menjadi sempit, keanjalannya hilang dan isipadu aliran darah akan berkurangan.

email
RAWATAN ALTERNATIF

Apakah gejala artherosklerosis?

  • Di dalam otak, kehadiran plakĀ  dalam arteri boleh menyebabkan darah beku (trombus), dengan itu keadaan ini akan menyekat bekalan oksigen ke bahagian tertentu dalam otak. Keadaan ini bergantung kepada kawasan dan jumlah tisu otak rosak – Keadaan lumpuh contoh, biasanya menjejaskan hanya sebelah badan. Arteri otak yang terjejas oleh aterosklerosis juga boleh pecah (pendarahan), biasanya seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi, akan berpotensi menyebabkan kerosakan otak yang teruk sehingga menjadi strok.
  • Di dalam jantung, ia boleh dikenali sebagai angina, trombosis koronari atau kurangnya fungsi jantung (kegagalan jantung) akibat kerosakan yang dilakukan terhadap otot jantung dari tautan fungsinya.
  • dalam aorta, aterosklerosisboleh membawa kepada pembangunan oleh pelambatan aneurysmal toraks dan abdomen – dalam erti kata lain belon akan berisiko pecah terhadap tautan fungsinya.
  • Kepada buah pinggang, aterosklerosisboleh membawa kepada tekanan darah tinggi dan kegagalan buah pinggang berfungsi.
  • Sakit kaki juga boleh dialami disebabkan aterosklerosis dalam arteri utama dan kecil ke anggota bawah. Dalam kes ekstrem, ini mungkin akan menyebabkan pemotongan kaki kerana bekalan darah tidak mencukupi.

KL Kuala Lumpur rawatan herba dan akupuntur boleh memulihkan penyakit tersebut.

Entry Filed under: Sakit Artherosklerosis


Most Recent Posts