Rawatan Haid (Sakit)

July 9th, 2012


Sakit Haid

Ramai wanita mengalami sakit atau ketidakselesaan pada masa tempoh mereka. Kebanyakannya, kesakitan atau ketidakselesaan tidak begitu teruk sehingga ia mengganggu kehidupan seharian mereka.

Sesetengah wanita mempunyai tempoh bulanan yang bermasalah dan hampir melumpuhkan kerana kesakitan dan kesulitan yang akan timbul. Mereka mungkin perlu mengambil masa jika bersekolah atau bekerja untuk tinggal di rumah selama satu atau dua hari.

Tempoh sakit akan menyebabkan beberapa kompliksi lain yang timbul seperti pertumbuhan sista, ovari atau rahim sejuk, halangan aliran Qi dan lain-lain komplikasi.

Jika kesakitan berpanjangan, maka ianya harus untuk menggunakan beberapa rawatan herba.

Apa yang menyebabkan kesakitan haid?

Sakit semula jadi yang disebabkan oleh pengecutan otot rahim. Pengecutan adalah disebabkan oleh pengeluaran prostaglandin badan, ianya adalah hormon yang dihasilkan oleh lapisan rahim. Jadi, apabila terdapat keadaan yang luar biasa atau kesejukan, ianya akan menyebabkan kesakitan.

email

RAWATAN ALTERNATIF


Rawatan Sakit Haid

Biasanya makanan berunsur sejuk harus dielakkkan dan minum minuman yang cukup. Apabila kesakitan berpanjangan anda perlu menggunakan rawatan khas KL Kuala Lumpur “Tempoh Ubatan Herba“. Ia akan melicinkan aliran Qi dalam rahim dan dan memanaskan organ-organ rahim. Ia akan mengukuhkan jumlah tenaga Qi dalam badan anda dan akan memberi anda kekuatan dan tenaga dalam kehidupan seharian anda. Ia biasanya mengambil masa 30 hingga 60 hari untuk sembuh sepenuhnya daripada Masalah tersebut.

Penyakit keradangan Pelvik

Penyakit keradangan pelvis adalah jangkitan yang mengalir dari faraj melalui leher rahim (serviks), rahim (uterus) dan sehingga ke tiub fallopio. Ovari kadang-kadang juga terlibat. Bakteria dan lain-lain mikro-organisma muncul melalui faraj dan serviks terhadap organ-organ pembiakan dalaman. Jangkitan bakteria boleh menyebabkan keradangan pada organ-organ ini dan persekitarannya. Keadaan ini sering berlaku di dalam tiub fallopio.

Sebab radang Pelvik

Ia boleh terjadi selepas atau kelahiran anak. Kadang-kadang, ia mungkin terjadi disebabkan hasil daripada hubungan seks dengan pasangan yang baru atau rakan kongsi. Tetapi kebiasaanya tiada sebab-sebab tertentu dikenalpasti.

Gejala Sakit Haid

Ia menyebabkan kelembutan dan kesakitan pada satu atau kedua-dua belah bahagian bawah abdomen. Pada masa yang sama, ia boleh menyebabkan demam dan ketidakselesaan umum. Jangkitan boleh meneyebabkan haid berat, tempoh menyakitkan dan kadang-kadang haid yang teruk akan berwarna perang atau keputihan.


Syarat dan Rawatan Sakit Haid

Ini dikenali sebagai “kelembapan teruk” dalam faraj, rahim dan pelvis. KL Kuala Lumpur Rawatan Herba Cina biasanya akan membersihkann jumlah kelembapan dalam 1-6 sesi perubatan herba. Setiap sesi akan berlangsung selama sepuluh hari. Selepas rawatan, anda akan berasa keselesaan dan kepulihan tenaga.

Wanita perlu melakukan diet yang seimbang bergantung kepada keadaan semasa.

Entry Filed under: Sakit Haid


Most Recent Posts