Rawatan Hepatitis B

July 2nd, 2012


Hepatitis B

Hepatitis adalah perkataan Latin bermakna keradangan hati. Jenis hepatitis B adalah disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai virus hepatitis B . Lain-lain jenis keradangan hati yang berjangkit termasuk hepatitis A dan hepatitis C.

Punca Hepatitis B

Virus Hepatitis B boleh merebak dengan pelbagai cara:

  • Dengan sentuhan¬† yanng berdarah dari orang yang dijangkiti – transfusi darah dan produk darah yang dijangkiti atau jarum yang tercemar yang digunakan oleh penagih dadah.
  • Hubungan seks dengan orang yang dijangkiti.
  • Seorang wanita yang dijangkiti melahirkan anak.
  • Jenis hepatitis B sangat mudah berjangkit. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, ianya merebak di kalangan ahli keluarga tanpa hubungan seks atau sentuhan dengan darah yang dijangkiti. Dalam kes ini, virus mungkin disebarkan oleh berus gigi atau ciuman.
  • Virus boleh tersebar kepada sesiapa sahaja. Kebanyakan pekerja kesihatan, sengaja menyusuk diri dengan jarum yang tercemar.

Gejala Hepatitis B:

Tempoh pengeraman, dari semasa pendedahan virus sehingga tercetusnya penyakit, adalah 2-6 bulan. Tanda-tanda awal termasuk kurang selera makan, kekurangan minat dalam makanan, loya, sakit otot belakang dan sendi dan demam ringan.

Kemudian kulit akan menjadi kuning, selaput mukus, dan bahagian mata putih (jaundis, icterus); najis berwarna terang dan air kencing berwarna gelap.

email

RAWATAN ALTERNATIF


Rawatan Perubatan KL Kuala Lumpur Akupuntur, Rawatan Herba Hepatitis B

KL Kuala Lumpur Rawatan perubatan herba telah berkesan untuk merawat Hepatitis B.

Herba hepatitis berfungsi untuk menjana semula tenaga Hati supaya hati boleh melawan kembali virus hepatitis dengan sendirinya.

Entry Filed under: Sakit Hepatitis,Sakit Hepatitis B


Most Recent Posts