Rawatan Artritis Reumatoid

July 10th, 2012


Sakit Artritis Reumatoid

Lebih daripada satu dalam tujuh orang rakyat Amerika mengalami sakit leteran dan batasan fizikal artritis. Terdapat lebih daripada 100 jenis artritis.  Arthritis Rheumatoid adalah antara penyakit yang paling melemahkan mereka semua, menyebabkan sendi berasa sakit dan berdebar akhirnya menjadi cacat. Kadang-kadang gejala ini dianggap perkara yang mudah, seperti membuka balang atau bersiar-siar – keadaan yang sukar untuk mengurus.

Tidak seperti osteoartritis, yang mengakibatkan haus dan lusuh biasa pada sendi, Rheumatoid arthritis adalah satu keadaan keradangan. Punca sebenar tidak diketahui. Tetapi ia dipercayai disebabkan oleh sistem imun badan menyerang tisu synovium terhadap garis sendi.

Artritis reumatoid menjejaskan kira-kira 2.5 juta rakyat Amerika dan kira-kira 20 juta di dunia. Ia adalah tiga kali lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki dan umumnya menyerang antara umur 20 dan 50. Artritis reumatoid boleh memberi kesan kepada kanak-kanak yang sangat muda dan orang dewasa yang berusia melebihi 50 tahun.

Tidak ada rawatan untuk artritis reumatoid dalam perubatan konvensional, sesetengahnya mungkin bertukar menjadi selorisis tulang, bernasib baik kerana mereka boleh dirawat di KL Kuala Lumpur menggunakan Ubat Cina dengan hasil kepulihan yang sangat tinggi. Rawatannya juga adalah satu strategi untuk perlindungan terhadap perubahan gaya hidup, anda boleh hidup panjang jangka hayat produktif yang bersyarat.

Tanda dan Gejala Artritis Reumatoid

Gejala-gejala artritis reumatoid boleh datang dan pergi dari masa ke masa. Ia termasuk:

Kesakitan dan bengkak dalam sendi kecil tangan dan kaki anda atau kekakuan sendi otot, terutamanya selepas tidur atau selepas tempoh haid, ianya boleh menjadi lebih teruk seperti kecacatan,demam rendah sendi dan sebagainya.

Gejala artritis reumatoid selalunya menyebabkan masalah terhadap banyak sendi pada masa yang sama. Sendi pergelangan tangan, tangan, kaki dan pergelangan kaki adalah yang paling kerap dipengaruhi. Penyakit ini juga boleh melibatkan siku, bahu, tangan, pinggul, lutut, kaki, pergelangan kaki, tumit, tulang belakang, leher dan rahang. Ia secara amnya memberi kesan kepada kedua-dua belah badan pada masa yang sama. Kesakitan jari kedua-dua belah tangan mungkin menjadi salah satu contoh.

Gejala ketulan Kecil, dipanggil nodul reumatoid, boleh terbentuk di bawah kulit siku, tangan, belakang kulit kepala, atas lutut atau pada kaki dan tumit anda. Saiz Nodul ini adalah sebagai sebiji kacang hijau walnut. Selalunya ia seperti benjolan yang tidak menyakitkan.

Berbeza dengan osteoartritis, yang menjejaskan tulang dan sendi anda, rheumatoid arthritis boleh menyebabkan keradangan kelenjar pemedih mata, kelenjar air liur, lapisan jantung dan paru-paru dan saluran darah tetapi ianya jarang berlaku.
Walaupun artritis reumatoid selalunya dianggap penyakit kronik, ia cenderung untuk mengubah keterukan dan mungkin datang dan pergi. Tempoh perkembangan penyakit yang dikenali sebagai flare-up atau nyala silih ganti dalam tempoh relatif remisi, iaitu berasa bengkak, sakit, sukar untuk tidur dan kelemahan penglihatan. Terdapat banyak sebab untuk keadaan ini berlaku.

Fleksibiliti sendi anda boleh dihadkan oleh bengkak atau kecacatan. Tetapi, jika anda mempunyai artritis reumatoid yang teruk , anda mungkin akan mengekalkan fleksibiliti dalam sendi.

email
RAWATAN ALTERNATIF

Punca Artritis Reumatoid

Banyak dalam penyelidikan kami daripada 145 tahun dahulu telah menunjukkan sejarah kecederaan sebelum perkembangan RA. Terjadinya artritis, artritis reumatoid melibatkan radang sendi. Membran yang dipanggil garisan synovium setiap sendi anda. Apabila anda menghidapi artritis reumatoid, sel darah putih, yang biasanya adalah untuk menyerang sesuatu yang tidak diingini seperti bakteria dan virus, bergerak dari aliran darah ke synovium anda. Sel-sel darah kelihatan memainkan peranan yang penting menyebabkan membran sinovial menjadi radang.

Keradangan ini akan memberi kesan terhadap protin selama beberapa bulan atau beberapa tahun yang akan menyebabkan penebalan synovium tersebut. Protein ini juga boleh merosakkan rawan, tulang, tendon dan ligamen. Kerosakan ini adalah secara Beransur-ansur, kehilangan bentuk sendi dan penjajaran. Akhirnya, akan berlaku kemusnahan.

Beberapa orang penyelidik berpendapat bahawa artritis reumatoid dicetuskan oleh jangkitan virus atau bakteria pada orang dengan kerentanan yang diwarisi secara keturunan. Walaupun penyakit itu sendiri tidak diwarisi, gen-gen tertentu akan mewujudkan kerentanan. Orang-orang yang mewarisi gen ini tidak semestinya akan memperkembangkan artritis reumatoid. Tetapi mereka mungkin mempunyai kecenderungan untuk berbuat demikian berbanding yang lain. Keterukan penyakit mereka juga boleh bergantung kepada gen yang diwarisi. Penyelidikan KL Kuala Lumpur percaya bahawa jika ibu bapa anda mempunyai RA, anda mungkin akan dilahirkan dengan buah pinggang dan hati yang lemah, ia mungkin lebih mudah untuk mendapat penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang atau hati bukan hanya RA sahaja.

Nasihat Perubatan

Berjumpa doktor barat atau Cina jika anda merasa ketidakselesaan berterusan yang terdapatnya bengkak dalam sendi secara berganda terhadap kedua-dua belah badan anda. Dapatkan juga nasihat Perubatan jika anda mengalami kesan sampingan dari Perubatan artritis seperti ketidakselesaan perut, najis hitam, perubahan tabiat membuang air, sembelit, pendarahan dalaman, kerosakan buah pinggang, kerosakan hati, pening, atau mual.

Saringan dan diagnosis

Simptom artritis rheumatoid, doktor mungkin akan menjalankan pemeriksaan fizikal, ia mungkin mudah bagi seorang doktor untuk mengenal pasti RA dan ujian makmal untuk menentukan jika anda menghidapi artritis ini. Satu ujian darah yang menunjukkan kadar pemendapan eritrosit (“sed” kadar) boleh menunjukkan kehadiran proses radang dalam badan anda. Orang yang menghidap arthritis rheumatoid  cenderung untuk mempunyai kadar sed luar biasa yang tinggi. Kadar sed terhadap mereka yang menghidap osteoartritis cenderung untuk menjadi normal.
Bagi mereka menghidapi penyakit sebagai langkah pertama untuk rawatan haruslah mengambil herba KHAS KL Kuala Lumpur. Kemudian terus dengan ujian darah yang lain.

Satu lagi ujian darah terhadap antibodi dipanggil faktor reumatoid. Empat daripada lima orang yang menghidap rheumatoid arthritis mempunyai antibodi yang tidak normal, walaupun ia mungkin tidak hadir pada awal penyakit ini terjadi. Ia juga mungkin wujudnya faktor reumatoid dalam darah anda tetapi ianya tidak mempunyai artritis reumatoid.

Doktor boleh menggunakan X-ray sendi untuk membezakan antara osteoartritis dan artritis reumatoid. Urutan sinar-X yang diperolehi dari masa ke masa boleh menunjukkan perkembangan artritis.

Komplikasi Artritis Reumatoid

Artritis reumatoid menyebabkan kesakitan, keletihan dan juga kekakuan. Ia boleh menyebabkan kesukaran dalam melakukan tugasan harian, seperti mengubah pintu atau memegang pen. kesakitan dan ketidaktentuan artritis reumatoid boleh menyebabkan kemurungan.

Pada masa lalu, orang-orang yang menghidap arthritis rheumatoid  mungkin telah berakhir sehingga terpaksa menggunakan kerusi roda kerana kerosakan pada sendi-sendi yang membuat ia sukar atau mustahil untuk berjalan. Kini, dengan rawatan KL Kuala Lumpur Perubatan Cina dan kaedah penjagaan sendiri banyak yang akan pulih dan bahagia selepas melakukan rawatan.

Gejala Artritis Reumatoid

Rawatan artritis sehingga hari ini masih bergantung kepada steroid bagi dunia barat, ia adalah untuk membantu untuk mengurangkan kesakitan dan untuk melambatkannya. Kesan sampingan ubat ini adalah banyak dan juga boleh menjadi serius. KL Kuala Lumpur Perubatan Cina mempunyai jawapan kepada Rawatan Baru iaitu terapi tradisional untuk rawatan Artritis Reumatoid RA ini. Ia mungkin mengambil masa antara 3 minggu hingga 10 minggu bergantung kepada tahap masalah. Bagi mereka yang malang sudah berkerusi roda akan mengambil masa yang lama untuk rawatan tetapi ianya boleh memulihkan keadaan sakit yang minimum dengan sangat mudah.

Rawatan perubatan Artritis Reumatoid

Perubatan artritis reumatoid boleh melegakan gejala-gejala dan memperlahankan atau menghentikan pergerakannya. Ia termasuk:

Perubatan barat biasanya akan memberi kesan, dengan menggunakan NSAID akan menyebabkan kesan sampingan seperti senak dan pendarahan perut. Potensi kesan sampingan yang lain mungkin termasuk kerosakan hati dan buah pinggang, nada dalam telinga (tinnitus), simpanan cecair berlebihan dan tekanan darah tinggi. Perubatan ini boleh memberi kesan sampingan yang serius seperti meningkatkan jangkitan dan pembawa penyakit.


Rawatan Artritis Reumatoid

KL Kuala Lumpur Rawatan Perubatan alternatif herba Cina penyelidikan selama 145 tahun terhadap penyakit artritis reumatoid dan akhirnya menjumpai rawatan yang lengkap untuk penyakit ini.

Neuro Akupuntur dan Herba Khas yang ditanam oleh Master Cina, Qi qong, terapi mental.

Penjagaan diri

Merawat Gejala artritis reumatoid biasanya melibatkan penggunaan kombinasi Rawatan Perubatan dan strategi penjagaan diri. Prosedur penjagaan diri adalah elemen penting untuk menyembuhkan penyakit ini.

Bersenam selalu. Jenis senaman untuk mencapai matlamat yang berbeza. Jika anda boleh berjalan, berjalan kaki adalah latihan permulaan yang baik. Jika anda tidak boleh berjalan, cuba mengayuh basikal pegun dengan tiada rintangan atau melakukan senaman tangan atau lengan. Penggunaan kerusi senaman boleh membantu. Berenang adalah satu lagi pilihan, dan banyak kelab kesihatan yang mempunyai kolam renang menawarkan kemudahan mengikut kelas seseorang.

Melakukan pergerakan setiap sendi dalam julat yang tinggi terhadap gerakan setiap hari adalah sangat bagus. Seperti anda bergerak, mengekalkan rentak yang perlahan dan berirama. Tidak Melakukan sentakan atau lantunan. Juga, jangan lupa untuk bernafas. Menahan nafas anda secara sementara boleh melegakan otot yang memerlukan oksigen anda. Ia juga penting untuk mengekalkan postur yang baik semasa anda bersenam. Elak menjalankan senaman yang berat, ianya akan meneybabkan cedera atau radang sendi yang teruk. Jika anda rasa sakit sendi terus berhenti dari melakukan sesuatu senaman. Sakit yang baru terjadi lebih dari 2 jam selepas anda bersenam mungkin bermakna anda melakukan senaman secara berlebihan. Jika kesakitan berlanjutan beberapa hari, hubungi terus doktor anda.

Mengawal berat badan anda. Berat badan yang berlebihan akan menyebabkan tekanan terhadap sendi di leher, pinggul, lutut dan kaki, tempat di mana sakit artritis yang biasanya dirasai. Pemulihan berat badan yang berlebihan dengan melakukan pembedahan adalah sangat sukar dan berisiko. Makan makanan yang sihat. Makanan yang sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh boleh membantu anda mengawal berat badan anda dan mengekalkan kesihatan anda secara keseluruhan, membolehkan penjagaan lebih baik terhadap penyakit artritis anda. Walau bagaimanapun, tidak ada makanan khas yang boleh digunakan untuk merawat artritis. Tiada bukti dalam makanan tertentu yang membolehkan sakit sendi atau keradangan anda menjadi lebih baik atau lebih buruk. Menggunakan haba. Haba akan membantu meringankan kesakitan anda, ketegangan, otot yang menyakitkan dan meningkatkan aliran darah serantau. KL Kuala Lumpur Akupunktur boleh meningkatkan Aliran Qi dan meningkatkan tahap haba dalam badan dan juga menghentikan kesakitan.

Semua aktiviti harian anda  yang menghidap Artritis Reumatoid bergantung terhadap tahap kepulihan dalam menghadapi penyakit ini. Ahli terapi fizikal boleh membantu anda merangka strategi untuk berhadapan dengan batasan tertentu yang anda alami akibat kelemahan atau kesakitan. Berikut adalah beberapa cadangan am untuk membantu anda menghadapinya:

sikap yang positif.

Berehat apabila anda berasa letih. Artritis boleh membuat anda terdedah kepada keletihan dan kelemahan otot, keletihan yang mendalam menjadikan segala yang anda lakukan seperti satu usaha yang besar. Berehat dan dan melakukan “tidur ringan” boleh membantu.

Elakkan menggenggam sesuatu yang membebankan terhadap sendi jari anda. Sebaliknya menggunakan beg bimbit, sebagai contoh, gunakannya dengan menggunakan tali bahu. Gunakan air panas untuk melonggarkan penutup balang dan tekanan dari tapak tangan untuk membukanya, atau menggunakan pembuka balang. Tidak memutarbelitkan atau menggunakan sendi anda apabila keadaan bertentangan. Sebagai contoh, menggunakan kedua-dua belah tangan untuk mengangkat periuk yang berat.

Berehat secara berkala untuk melegakan dan meregangkan badan. Mengekalkan postur yang baik. Postur yang lemah menyebabkan keseimbangan berat yang tidak sekata dan boleh membebankan ligamen dan otot. Cara yang paling mudah untuk memperbaiki postur anda ialah dengan berjalan kaki. Sesetengah orang mendapati bahawa renang juga membantu memperbaiki postur mereka. Menggunakan otot dan sendi besar. Jangan tolak jika membuka pintu kaca yang berat. Untuk mengambil objek, membengkokkan lutut anda dan ianya a]kan menjaga belakang anda untuk menjadi lurus.

Entry Filed under: Sakit Artritis Reumatoid


Most Recent Posts