Rawatan Thrombosis koronari (Serangan Jantung,Sekatan Jantung)

June 26th, 2012


Thrombosis koronari, Angina, Serangan Jantung, Sekatan Jantung

Thrombosis koronari adalah penyempitan atau penyumbatan arteri dan saluran yang membekalkan oksigen dan nutrien ke jantung. Ia disebabkan oleh aterosklerosis, pengumpulan bahan-bahan lemak pada lapisan bahagian dalam arteri. Sekatan yang terhasil menyekat aliran darah ke jantung. Apabila aliran darah terputus, hasilnya ialah Serangan Jantung.

Penyakit Thrombosis koronari berlaku apabila arteri koronari sebahagiannya disekat atau tersumbat. Keadaan tersumbat Ini menghadkan aliran darah daripada arteri koronari ke arteri utama yang membekalkan darah yang kaya dengan oksigen ke jantung. Arteri koronari mengembang apabila jantung bekerja lebih keras dan memerlukan lebih oksigen. Arteri akan mengembangkan, sebagai contoh, apabila seseorang itu menaiki tangga, bersenam, atau mengadakan hubungan seks. Jika arteri tidak dapat berkembang, jantung kekurangan oksigen (iskemia miokardium). Apabila tersumbat adalah terhad, sakit dada atau tekanan, yang dikenali sebagai angina, mungkin berlaku. Apabila tersumbat sekatan aliran darah, keadaan ini akan menyebabkan serangan jantung (infarksi miokardium atau kematian otot jantung).

Arteri koronari yang sihat adalah bersih dan licin. Dinding arteri yang fleksibel boleh berkembang untuk membenarkan lebih banyak darah melalui jantung,ianya perlu bekerja lebih keras. Proses penyakit dalam arteri akan bermula dengan kecederaan kepada lapisan dan dinding arteri. Kecederaan ini menyebabkan mereka terdedah kepada aterosklerosis dan pembekuan darah (trombosis).

Serangan jantung (juga dipanggil infarksi miokardium) adalah kematian sebahagian daripada otot jantung kerana kehilangan bekalan darah secara tiba-tiba . Lazimnya, kehilangan bekalan darah disebabkan oleh sekatan yang lengkap arteri koronari oleh darah beku. Arteri koronari arteri yang membekalkan darah (bersama-sama dengan nutrien yang penting) kepada otot jantung. Kematian otot jantung sering menyebabkan sakit dada dan ketidakstabilan elektrik tisu otot jantung. Ketidakstabilan elektrik jantung menyebabkan fibrilasi ventrikular (gangguan elektrik huru-hara). Penghantaran isyarat elektrik di tengah-tengah yang teratur adalah penting bagi enapan yang tetap (pam) jantung. Jantung yang menjalani fibrilasi ventrikular hanya bergerak, dan tidak boleh mengepam atau menghantar darah beroksigen ke otak. Kerosakan otak akan menyebabkan kematian boleh berlaku melainkan aliran darah beroksigen dipulihkan dalam tempoh lima minit.

Kira-kira satu juta rakyat Amerika mengalami serangan jantung setiap tahun. Empat ratus ribu mangsa mati akibatnya. Kebanyakan kematian serangan jantung adalah disebabkan fibrilasi ventrikular jantung yang berlaku sebelum mangsa diberi bantuan Perubatan atau kecemasan. Gangguan ini getaran jantung selalunya boleh berjaya dirawat dengan Perubatan atau cara lain oleh paramedik dalam “kepakaran,” atau apabila tiba ke hospital. Kira-kira 90% sehingga 95% daripada mangsa serangan jantung sempat ke hospital yang masih hidup. 5% hingga 10% yang kemudian mati adalah disebabkan mereka yang telah mengalami kerosakan otot jantung utama, atau yang menderita “lanjutan” atau pembesaran serangan jantung mereka.

Awal kematian serangan jantung boleh dielakkan jika menggunakan CPR (Resusitasi Kardiopulmonari) dalam tempoh lima minit bermulanya fibrilasi ventrikular. CPR melibatkan pernafasan terhadap mangsa dan memerlukan mampatan luar dada untuk membuat pam jantung. Apabila paramedik tiba, Perubatan dan / atau kejutan elektrik (cardioversion) ke jantung boleh diwujudkan untuk menukar fibrilasi ventrikular degupan jantung yang biasa. Oleh itu,  CPR yang segera dan rawatan paramedik yang cepat boleh melanjutkan peluang untuk hidup daripada serangan jantung.

email
RAWATAN ALTERNATIF

Angina (Sakit Dada)

Angina (sakit dada) bukanlah suatuserangan jantung, tetapi mungkin amaran serangan jantung akan berlaku. Angina juga berlaku apabila otot jantung tidak menerima oksigen yang mencukupi. Walau bagaimanapun, yang mengalami angina, tiada kerosakan kekal terhadap otot jantung. Angina yang paling biasa dialami dengan aktiviti seperti menyodok salji, berjalan ke tingkat atas atau bukit, memakan hidangan yang banyak, atau acara tekanan. Gejala-gejala angina adalah serupa dengan serangan jantung. Ini paling sering digambarkan sebagai Himpitan, membakar, ketat, rasa kenyang, tekanan atau merentasi dada. Ketidakselesaan ini boleh memancar ke bahu, lengan (terutama kiri), leher, rahang, gigi, Cuping telinga, serta bahagian atas belakang di antara tulang belikat. Kebas atau sesemut di lengan atau tangan boleh berlaku. Angina boleh menyebabkan ketidakcernaan. Tidak seperti serangan jantung, angina boleh dilegakan dengan rehat dan / atau GTN dalam masa 15 minit. Kedua-dua angina dan serangan jantung adalah disebabkan oleh tersumbatnya arteri koronari. Terdapat dua punca utama arteri koronari tersumbat : Thrombosis Penyakit Koronari, Arteri Koronari.

Punca Serangan Jantung

Serangan jantung adalah disebabkan oleh pembentukan darah beku pada plak kolesterol yang terletak di dinding dalam arteri jantung (arteri koronari). Kolesterol adalah bahan kimia lemak yang merupakan sebahagian daripada lapisan luar sel-sel dalam badan. Plak kolesterol adalah pembentukan bahan yang keras, ketebalan dalam dinding arteri adalah disebabkan oleh deposit kolesterol dalam dinding arteri; satu proses yang bermula pada usia remaja-an. Dari masa ke masa, pengumpulan plak kolesterol menyebabkan penebalan dinding arteri dan penyempitan arteri; proses yang dipanggil atherosclerosis. Pengumpulan plak boleh dipercepatkan dengan merokok, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan kencing manis. Akhirnya, aterosklerosis menyebabkan penyempitan ketara arteri koronari. Semasa bersenam atau keseronokan, arteri koronari yang mengecil tidak boleh meningkatkan bekalan darah untuk memenuhi permintaan oksigen terhadap peningkatan otot jantung. Apabila otot jantung kekurangan oksigen, keadaan yang dikenali sebagai keputusan iskemia; iskemia boleh dikaitkan dengan sakit dada (angina pektoris). Biasanya, angina berlaku dengan kepenatan. Apabila penyempitan arteri menjadi kritikal, angina rehat atau “tidak stabil” angina boleh berlaku. Angina yang tidak stabil boleh menjadi petanda serangan jantung dalam masa terdekat.

Sekali-sekala permukaan plak kolesterol dalam arteri pecah ianya boleh membawa kepada pembentukan darah beku di permukaan plak, yang kemudiannya akan menyekat aliran darah di dalam lapisan saluran dan menyebabkan serangan jantung. Punca ini “pecah plak” sebahagian besarnya tidak diketahui, tetapi faktor penyumbang mungkin termasuk menghisap rokok, kolesterol LDL yang tinggi, tahap catecholamines darah (adrenalin), tekanan darah tinggi, dan lain-lain kuasa-kuasa mekanikal dan biokimia.

Tidak seperti angina exertional, kematian otot jantung dari serangan jantung adalah kekal. Untuk maklumat lanjut, sila layari forum Kolesterol.

Tanda-tanda Serangan Jantung

Sakit dada atau tekanan merupakan gejala yang biasa terhadap serangan jantung. Sakit dada kardiak selalunya tidak jelas, atau memudahkan, dan boleh digambarkan sebagai tekanan atau seperti memerah, sumbatan, atau ketidakselesaan. Serangan jantung kerap berlaku dari 04:00 10:00 disebabkan jumlah adrenalin yang lebih tinggi yang dikeluarkan dari kelenjar adrenal pada waktu pagi. Adrenalin yang meningkat dalam aliran darah boleh menyumbang kepada pecah plak yang dinyatakan di atas. Menariknya, serangan jantung tidak biasanya berlaku semasa senaman, walaupun senaman yang biasanya dikaitkan dengan angina exertional. Kira-kira satu perempat daripada semua serangan jantung adalah senyap, tanpa sakit dada. pesakit kencing manis, kemalangan serangan jantung senyap mungkin lebih tinggi.

Mangsa serangan jantung mungkin mengadu :

  • Tekanan dada.
  • Berpeluh.
  • .Rahang sakit.
  • Sakit ulu hati / Ketidakhadaman.
  • Kesakitan lengan (lebih biasa pada tangan sebelah kiri)
  • Sakit atas belakang.
  • Dedar am (perasaan kabur penyakit).
  • Loya.
  • Sesak nafas.

KL  Kuala Lumpur Rawatan Perubatan Rawatann Sekatan Jantung, Serangan Jantung, Angina, Thrombosis koronari

Apabila sakit dada yang teruk, atau apa-apa gejala yang disebutkan di atas berlaku secara tiba-tiba, maka ia boleh menjadi trombosis koronari. Jika anda sudah mengalami angina pectoris dan menjalankan perubatan yang ditetapkan adalah tidak mencukupi, maka ia mungkin menjadi isyarat bahaya. Biasanya angina pectoris berlaku hanya selepas beberapa jenis usaha dalam usaha fizikal yang diperlukan yang dilakukan setiap hari. Satu tanda amaran yang penting terhadap penyakit koronari aterosklerosis yang semakin teruk adalah bahawa jumlah usaha yang diperlukan untuk membawa angina mula berkurangan. Ia adalah kebimbangan apabila angina kembali tanpa disedari. Jika angina berlaku secara tiba-tiba ketika berada dalam keadaan rehat dan berlaku kira-kira selama 10 minit, anda haruslah datang ke KL Kuala Lumpur dengan segera atau pergi ke hospital yang berdekatan. Rawatan boleh mengembalikan keadaan dengan cara rawatan Perubatan Jantung Herba dan ia akan melarut terhadap apa-apa pembekuan dan kerosakan arteri. Ia akan menguatkan Qi hati dan keadaan yin. Rawatan mengambil masa antara 2 minggu hingga 3 bulan untuk Rawatan intensif untuk injap yang tersumbat selain ada mengalami komplikasi yang lain. Semua ini TANPA PEMBEDAHAN dan dilakukan secara semulajadi KL Kuala Lumpur. Tidak memerlukan angioplasti koronari di semua keadaan tetapi hanya perubatan herba khas jantung yang digunakan sejak 145 tahun dari penyelidikan keluarga.

Entry Filed under: Sakit Jantung


Most Recent Posts