Rawatan Sindrom Hughes (sindrom Antiphospholipid)

July 3rd, 2012


Sindrom Hughes (Sindrom Antiphospholipid)

Sindrom antiphospholipid (APS) kadang-kadang ianya juga dipanggil ‘sindrom darah melekit’. Ini adalah kerana seseorang mempunyai kecenderungan yang meningkat untuk membentuk darah beku dalam saluran darah (juga dikenali sebagai thromboses). Semua saluran darah boleh terjejas termasuk urat, yang berdinding nipis dan mengambil darah ke arah jantung dan arteri, yang mempunyai dinding otot yang tebal, dan mengambil darah dari jantung. Akibat pembekuan ini pesakit-pesakit ini boleh menyebabkan peningkatan pembekuan, contohnya dalam urat kaki (trombosis dalam vena ), atau dalam arteri yang membekalkan otak, menyebabkan strok. Dalam kehamilan, uri boleh terjejas oleh pembekuan kecil, dan terdapat peningkatan risiko keguguran, terutamanya ketika pertengahan kehamilan.

email

RAWATAN ALTERNATIF


Punca Sindrom Hughes (Sindrom Antiphospholipid)

Antibodi Antiphospholipidyang dihasilkan oleh sistem imun badan untuk melawan jangkitan daripada bakteria dan virus. Dalam sesetengah penyakit, sistem imun menghasilkan antibodi yang tersilap menyerang tisu badan sendiri. Hasilnya ialah Antiphospholipid penyakit autoimun, contohnya sindrom. Phospholipid adalah fosforus yang mengandungi molekul-molekul lemak yang terdapat di seluruh tubuh, terutamanya dalam sekeliling kot sel-sel membran. Sasaran ‘antibodi Antiphospholipid phospholipid ialah badan sendiri dan juga protein yang mengikat phospholipid.


Sindrom Hughes (Sindrom Antiphospholipid)

Jika gejala Sindrom Antiphospholipid berlaku, ini dikenali sebagai Sindrom primaryAntiphospholipid. Ianya berlaku terhadap kumpulan penyakit autoimun lain, biasanya eritematosus akan lupus sistemik. Kedua-dua jenis ini adalah lebih biasa di kalangan wanita.

Tanda-tanda Sindrom Antiphospholipid

Gejala berkaitan pembekuan yang tidak normal. Paling biasa pembekuan adalah dalam vena kaki (trombosis dalam vena), menyebabkan kaki bengkak, sakit, bengkak biasanya bermula pada anak lembu. Pembekuan di kaki mungkin berlaku sekali atau beberapa kali. Pembekuan juga boleh berlaku di dalam paru-paru (pulmonary embolus), kadang-kadang berikutan pembekuan di kaki, ianya memecah dan bergerak dalam edaran sehingga ia terkumpul kepada sebahagian daripada bekalan darah ke paru-paru. Pembekuan di dalam paru-paru boleh menyebabkan sesak nafas, sakit dada menjadi lebih teruk ketika bernafas, atau batuk yang mengeluarkan sedikit darah. Sesetengah pembekuan berlaku kepada pesakit selepas bermula mengambil pil kontraseptif oral (estrogen yang mengandungi jenis).

Urat-urat di bahagian pembekuan boleh berlaku dibahagian anggota lain, termasuk mata, buah pinggang, hati, dan kelenjar adrenal.

Bergantung kepada di mana ia berlaku, pembekuan dalam arteri boleh menyebabkan strok, serangan jantung atau halangan bekalan darah ke anggota badan, mungkin membawa kepada penyakit gangren. Seperti penyakit arteri berlaku biasanya daripada aterosklerosis ketika usia tua, tetapi Sindrom Antiphospholipid boleh berlaku ketika usia yang lebih muda. Oleh itu, seorang pesakit di bawah 50 yang mempunyai strok atau serangan jantung perlu diuji untuk Sindrom Antiphospholipid.

Seseorang yang menghidap Sindrom Antiphospholipid akan meningkatkan risiko keguguran. Pembekuan boleh membentuk plasenta dan boleh menyebabkan bekalan darah tidak mencukupi untuk janin. Keguguran dalam Sindrom Antiphospholipid biasanya berlaku pada trimester kedua atau ketiga (minggu 12 atau kemudian), tetapi kadang-kadang boleh berlaku pada trimester pertama. Lima belas peratus daripada wanita terjadi adaalah tiga atau lebih berlaku keguguran berturut-turut mempunyai ujian Sindrom Antiphospholipid yang positif. Terdapat juga pesakit Sindrom Antiphospholipid yang mempunyai kehamilan yang berjaya tanpa rawatan, walaupun ianya mempunyai risiko yang lebih tinggi terhadap komplikasi ketika di penghujung kehamilan, termasuk pra-eklampsia, pertumbuhan terencat dalam kandungan (pertumbuhan yang perlahan di dalam uterus bayi), dan terjadinya kelahiran pramatang.

Pesakit Sindrom antiphospholipid mengalami sakit kepala yang lebih tinggi, termasuk migrain. Sebahagian pesakit mempunyai kehilangan ingatan, atau keabnormalan lebih halus. Epilepsi adalah biasa terhadap Sindrom Antiphospholipid. Terdapat kecederaan yang lebih tinggi terhadap chorea, ianya dikenali sebagai Tarian St.Vitus ‘(pergerakan tersentak-sentak tidak normal secara tiba-tiba).

Pesakit Sindrom Antiphospholipid pertengahan boleh menyebabkan terjadinya gejala penyakit dasar. Sebagai contoh, pesakit yang systemic lupus erythematosus pendasar boleh menunjukkkan ciri-ciri termasuk ruam pada pipi, tindak balas kulit kepada cahaya matahari, sakit sendi, ulser mulut, keguguran rambut yang berlebihan, mata kering, jari sejuk dan kebiruan, dan sakit dada yang kadang-kadang parah.

diagnosis

Doktor akan bertanya tentang masalah pembekuan pada masa lalu (mana-mana sejarah pembekuan di kaki atau paru-paru), strok atau serangan jantung (dan sama ada ia berlaku pada usia muda), petunjuk kurang spesifik seperti sakit kepala, migrain, kehilangan ingatan, dan kekeliruan . Wanita akan dipersoalkan selepas kehamilan, dan sama ada terdapat sebarang komplikasi. Mereka akan dipersoal secara khusus mengenai keguguran, dan pada peringkat mana kehamilan mereka berlaku.

Ruam merah dikenali sebagai ‘livedo reticularis’, sering dijumpai dalam Sindrom Antiphospholipid, terutamanya ke atas pergelangan tangan dan lutut.

Ujian darah yang mudah boleh mengesan ‘antibodi Antiphospholipid’. Ujian darah juga boleh menyemak tentang keadaan yang mendasari, seperti systemic lupus erythematosus.

KL Kuala Lumpur Perubatan Herba Cina telah menunjukkan hasil yang sangat baik dalam semua gejala di atas. Ia akan mengurangkan darah beku dan melancarkan aliran darah ke semua organ-organ di dalam badan.

Entry Filed under: Sakit Sindrom Hughes


Most Recent Posts