Rawatan Putus Haid (Wanita)

July 6th, 2012

Menopaus wanita

Menopaus mewakili akhir haid, biasanya didiagnosis apabila seorang wanita tidak mempunyai tempoh haid selama 12 bulan berturut-turut, dan tidak sebab-sebab yang jelas atau tiada sebab fisiologi yang mempengaruhinya.

Di dunia Barat, majoriti wanita mengalami menopaus semula jadi di antara umur 45 dan 55 – secara puratanya kira-kira pada umur 51 – tetapi ia boleh berlaku seawal usia 30-an dan seorang paling lewat adalah ketika berumur dalam 60-an. Menopaus bukan satu penyakit, tetapi satu kejadian semulajadi – akhir kesuburan – akibat daripada ovari memperlahankan penghasilan dua hormon seks: estrogen dan progesteron. Ovari boleh dikeluarkan melalui pembedahan (“pembedahan menopause”) atau ovari rosak melalui dadah ianya boleh dikenalpasti melalui ujian x-ray “induced menopaus”. Menopaus dianggap sebagai “pra-matang” apabila ia berlaku sama ada secara semulajadi berlaku sebelum umur 40.

Walaupun menopaus telah ditakrifkan sebagai satu titik masa, kebenaran ini adalah satu proses yang bermula sejak bertahun-tahun. Tahun ini membawa pelbagai perubahan yang berkaitan dengan penurunan tahap estrogen. Perubahan-perubahan atau “gejala” yang paling kerap bermula pada seorang wanita 40-an dan kadang-kadang dalam usia 30-an. Ramai wanita terkejut dengan dua perkara: umur di mana gejala yang berkaitan menopaus boleh bermula, dan pelbagai gejala-gejala. Perkataan lain yang sering digunakan untuk membincangkan tentang menopaus adalah “pra-menopaus” (setiap tahun akan berlakunya putus haid), “peri-menopaus” termasuk masa sebelum putus haid (apabila ciri-ciri endocrinological, biologi, dan klinikal menopaus menghampiri bermula ) dan juga tahun pertama sejurus selepas menopaus dan “selepas menopaus” (semua selepas menopause).

email
RAWATAN ALTERNATIF

Sebelum berhenti haid sepenuhnya, kebanyakan wanita mengalami perubahan ketara dalam tempoh tertentu mereka. Sesetengah tempoh menjadi lebih pendek. Aliran boleh lebih ringan atau lebih berat – dan ada wanita yang mengalami pendarahan beku yang banyak. tempoh dan masa sering berubah, dengan ketidakteraturannya menjadi sangat umum.

Ramai wanita bertanya bilakah mereka akan menopaus. Sejarah keluarga mungkin memberi petunjuk, Menopause ditentukan secara genetik, namun tarikh menopaus ibu atau nenek mungkin tidak tepat. Bertentangan dengan pendapat sebelumnya, tidak ada ketepatan antara masa tempoh pertama seorang wanita dan umur ketika putus haid. Di samping itu, dalam kebanyakan kajian, faktor-faktor lain yang tidak mempunyai pengaruh ke atas menopaus termasuklah bangsa, ketinggian, bilangan anak, dan pengambilan pil perancang. Terdapat beberapa bukti bahawa peratusan kecil wanita yang mempunyai rahim (bukan ovari) akan terkeluar – dipanggil histerektomi “- pengalaman menopaus beberapa tahun lebih awal daripada umur wanita yang sama tanpa histerektomi. Salah satu faktor yang mempengaruhi umur menopaus adalah menghisap rokok. Walaupun bekas perokok, ianya boleh mengalami menopaus tiga tahun lebih awal berbanding dengan bukan perokok – menyatakan satu lagi sebab untuk tidak merokok. Tempoh haid awal (“datang haid”) dialami pada usia yang lebih awal – mungkin kerana peningkatan dalam kesihatan, pendidikan, pemakanan, dan keadaan hidup – umur purata pada menopaus (kira-kira 51 tahun didunia Barat) tidak banyak berubah sejak zaman kuno.

Wanita yang telah hysterectomies yang tidak mempunyai ovari kerana dibuang akan bertanya bilakah mereka akan alami menopaus. “Histerektomi” (Pembedahan penyingkiran uterus atau rahim, tetapi bukan ovari), tidak akan ada tempoh lebih haid. Oleh itu, seorang wanita tidak akan mempunyai petanda untuk mengenal pasti menopaus: berhenti haid selama 12 bulan berturut-turut. Walau bagaimanapun, ovari yang masih utuh, estrogen akan terus berkembang sebagai tanda-tanda terjadinya menopaus : berasa kepanasan dan berpeluh malam. Perubahan-perubahan ini mungkin terus dialami atau malah bertambah buruk apabila ovari menutup pengeluaran estrogen ketika menopaus.

Entry Filed under: Sakit Menopause


Most Recent Posts