Rawatan Penyakit Alzheimer

June 18th, 2012


Penyakit Alzheimer

Apakah penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer turunnya tahap sistem ingatan adalah tanda pertama dari penyakit yang boleh dirawat. Penyakit Alzheimer tidak akan dikenalpasti sebelum ia didiagnosis oleh doktor.

Alzheimer adalah punca keadaan yang paling biasa yang dipanggil demensia. Demensia adalah kemerosotan ‘am dalam keupayaan mental, seperti memori, kemahiran bahasa, penghakiman, dan penumpuan.

Alzheimer adalah penyakit progresif otak yang dicirikan oleh kemerosotan ingatan dan gangguan dalam sekurang-kurangnya satu fungsi pemikiran lain (untuk contoh, bahasa atau persepsi realiti). Banyak saintis percaya bahawa penyakit Alzheimer adalah daripada peningkatan dalam pengeluaran atau pengumpulan protein tertentu (protein beta-amiloid) yang membawa kepada kematian sel saraf. Kehilangan sel-sel saraf di kawasan otak yang strategik, seterusnya, menyebabkan defisit dalam neurotransmitter, yang mengeluarkan kimia terhadap otak.

Penyakit Alzheimer sering memberi kesan kepada orang-orang yang berusia lebih 65 tahun, walaupun ia telah didiagnosis terhadap orang dalam 40-an dan 50-an.

Punca Penyakit Alzheimer

Degenerasi bahagian otak, yang memusnahkan sel-sel otak, menyebabkan gejala Alzheimer. Walau bagaimanapun, pada masa ini, penyelidik tidak pasti apa yang menyebabkan degenerasi ini. Mereka yang mempunyai sejarah keluarga Alzheimer adalah lebih cenderung untuk mendapat penyakit terhadap umur mereka, maka gen adalah tanda-tanda yang menyebabkan penyakit pada sesetengah orang. Penyelidik mencari hubungan antara penyakit Alzheimer dan alam sekitar, gaya hidup, pemakanan, dan virus.

Gejala Penyakit Alzheimer

Alzheimer biasanya berkembang dalam tiga peringkat, dengan setiapnya akan berkekalan dari satu hingga beberapa tahun. Gejala pertama penyakit Alzheimer biasanya lupa ringan. Seseorang di peringkat awal mungkin mendapati dia sendiri tidak dapat untuk mencari perkataan yang betul, mengingati di mana sesuatu telah diletakkan, atau memanggil nama seseorang. Ia mungkin sukar untuk menumpukan perhatian. Pada titik ini, gejala adalah begitu umum bahawa mereka tidak menandakan masalah yang serius atau mempunyai kesan yang besar terhadap fungsi sehari-hari. Setelah penyakit maju ke peringkat kedua, kealpaan menjadi lebih teruk lagi, sehingga sukar untuk berfungsi di tempat kerja, mengingati arahan, atau untuk membuat sesuatu akan mengalami kesukaran. Orang itu boleh menjadi gelisah dan tidak dapat tidur pada waktu malam. Keperibadiannya atau mungkin berubah dengan ketara, dengan kebimbangan yang semakin meningkat dan emosi yang berkurangan. Tahap peringkat terakhir Alzheimer, pesakit mengalami kekeliruan yang melampau dan kehilangan ingatan. Mereka tidak dapat mengingati nama-nama kawan rapat dan keluarga atau peristiwa terbaru, dan tidak dapat berfungsi dalam bersosial atau melaksanakan penjagaan peribadi harian yang asas. Kemuncak peringkat pesakit Alzheimer mungkin mempunyai halusinasi dan delusi.

email
RAWATAN ALTERNATIF


Rawatan Penyakit Alzheimer

Kemurungan, Kekurangan tidur, hasutan dan gangguan tingkah laku semua boleh dirawat oleh ubat-ubatan herba dan akupunktur.

Sokongan untuk penjaga juga adalah melibatkan tempoh penjagaan dengan memberi mereka berehat dari rutin biasa mereka yang sering mendesak. Ini mungkin melibatkan pesakit yang harus diberi rawatan harian. Kemudian, ia boleh membantu pesakit pergi ke rumah penjagaan selama dua minggu secara bersela untuk membolehkan penjaga mencergaskan tenaga iQ mereka.

KL Kuala Lumpur, Malaysia, Kerja-kerja penyelidikan yang agak besar telah ditumpukan kepada penyakit Alzheimer pada masa kini. Walaupun kita mempunyai keputusan rawatan yang tidak ramai orang tahu bahawa ianya boleh disembuh. 90% terhadap kehidupannya. Bila pesakit berada di dalam peringkat akhir mereka seperti bermain dengan usul mereka sendiri dan perlu diberi perhatian atau pengertian yang, mereka akan ke peringkat akhir.

Rawatan itu mungkin dari 2 minggu hingga 3 bulan bergantung kepada keadaan tahap penyakit mereka .Setiap pesakit adalah berbeza terhadap organ-organ mereka.

Entry Filed under: Sakit Alzheimer


Most Recent Posts