Rawatan Neuro Akupuntur strok

July 12th, 2012


Apakah Strok

Apabila bekalan darah ke otak terganggu dan sel-sel otak mengalami kekurangan oksigen menyebabkan sesetengah sel rosak dan mati ianya dipanggil STROK.

Strok berlaku apabila darah beku menghalang salah satu daripada arteri (saluran darah) yang membawa darah ke otak. Sel-sel otak mengalami kekurangan oksigen menyebabkan sesetengah sel mati dan rosak. Ianya menyebabkan proses pembawaan darah ke otak akan terganggu. jenis strok ini dipanggil strok Iskemia.

Serangan strok Iskemia sementara (TIA) jangka pendek akan berlaku kurang daripada 24 jam. Bekalan oksigen ke otak akan pulih dengan cepat, dan simptom strok akan hilang sepenuhnya. Strok berterusan memerlukan perubatan segera kerana ia merupakan amaran risiko yang serius untuk terjadinya strok utama.

Apakah kesan-kesan strok?

Strok – Seseorang boleh terjejas dalam keadaan yang agak berbeza. Sebahagiannya bergantung pada bahagian otak yang rosak, kerana bahagian-bahagian yang berlainan mengawal kebolehan yang berbeza seperti bercakap, menelan dan bergerak. Tanda-tanda yang paling biasa strok adalah lemah, lumpuh atau kebas lengan dan kaki. Kadang-kadang orang-orang yang mengalami strok mungkin sukar untuk bercakap atau memahami.

Apakah faktor risiko Strok?

  • Strok-Umur lebih daripada 40 tahun harus sentiasa mengenalpasti tekanan darah tahunan mereka untuk mengekalkan tekanan darah yang normal.
  • Perokok mempunyai dua kali ganda risiko untuk mengihidap strok berbeza dengan bukan perokok.
  • Strok-orang yang mempunyai Diabetes.
  • Strok-Terlalu banyak alkohol meningkatkan risiko strok.
  • Strok-Terlalu banyak pengambilan makanan berminyak  juga meningkatkan kemujudan Strok.
  • Strok-Tekanan berat badan.

email
RAWATAN ALTERNATIF


Rawatan Perubatan Strok

Rawatan Perubatan Herba Cina telah terbukti berkesan untuk penyakit strok dan ia diselidik selama bertahun-tahun sebelum memperkenalkan cara rawatannya. Terdapat ramuan khas untuk semua jenis strok dan rawatan peringkat yang berbeza mengikut keadaan.

Bagi kes-kes yang baru sahaja bermula, apabila mereka mendapatkan rawatan segera, ia mungkin mengambil masa hanya 2 minggu sahaja dalam rawatan intensif dan biasanya mereka akan mendapat pemulihan 90% tahap keberkesanannya, namun ia bergantung kepada berapa cepat anda mendapatkan rawatan dan bagaimana tahap penyakit tersebut. Jika anda telah menghidapi strok utama, anda boleh memulihkannnya di antara 80 hingga 95% keberkesanannya bergantung berapa cepat anda datang untuk mendapatkan rawatan.

Entry Filed under: Sakit Strok


Most Recent Posts