Rawatan Herba Kanser Nasofarinks

July 9th, 2012


Kanser Nasofarinks

Kanser nasofarinks adalah ruang dalam tengkorak di atas lelangit (bumbung mulut) dan di belakang hidung. Ia berkomunikasi di bahagian hadapan dengan udara di luar, melalui hidung, dan di belakang rongga mulut dan tekak (oropharynx).

Kanser nasofarinks adalah jarang berlaku di UK tetapi kebanyakkanya adalah di kawasan Asia. Ia berlaku apabila sel-sel normal berubah ke dalam sel-sel kanser malignan. Jenis-jenis kanser, atau karsinoma, dikelaskan mengikut jenis sel yang menyebabkn perubahan malignan. Daripada kanser ini, 90 peratus adalah jenis sel skuamus. Jenis lain dikenali sebagai kanser nasofarinks, adenoide karsinoma fibrosis dan limfoma.


Punca kanser nasofarinks

Kanser nasofarinks lebih kerap berlaku di Asia daripada kawasan-kawasan lain di dunia. Mereka yang berhijrah ke negara-negara asia mengalami risiko jangkitan yang tinggi untuk membangunkan penyakit terhadap penduduk tempatan yang bukan-Asia. Satu lagi faktor yang difikirkan penting terhadap pesakit-pesakit Asia ialah pengambilan makanan yang tinggi terhadap ikan masin dan makanan yang diawet.

Faktor risiko jangkitan virus Epstein-Barr,merupakan virus yang bertanggungjawab terhadap demam kelenjar. Pesakit yang mempunyai kanser nasofarinks menunjukkan tahap antibodi yang tinggi kepada virus ini terdapat didalam darah mereka, menunjukkan jangkitan sebelumnya. Walau bagaimanapun, peranan sebenar virus ini terhadap penyakit ini masih tidak jelas tetapi banyak pandangan mengatakan ianya berpunca daripada pautan makanan.

Gejala Kanser daripada Nasopharynx

Kanser nasofarinks adalah kawasan kecil yang terdapat di belakang rongga hidung, Gejala-gejala tidak terlalu pesifik dan hanya menggambarkan sebagai penyakit kecil seperti ‘sejuk’. Gejala yang paling biasa adalah seperti berikut:

  • Hidung tersumbat.
  • Pekak (terutamanya di sebelah telinga sahaja).
  • Gumpalan pada leher (tanda penyebaran kanser kelenjar di leher).
  • Letih.

Lain-lain gejala yang kurang biasa ialah:

  • Sakit kepala.
  • Masalah dengan menelan.
  • Penglihatan berganda.
  • Hidung berdarah.

Kumpulan umur puncak yang terjejas di kalangan pesakitĀ  di Asia dalam 30-an manakala di Kaukasia ia cenderung berlaku dalam 50-an. Lelaki adalah dua kali lebih berkemungkinan daripada perempuan untuk mendapat penyakit ini.

email
RAWATAN ALTERNATIF


Rawatan Kanser Nasopharynx Nasofarinks

Perubatan KL Kuala Lumpur telah terbukti berkesan untuk semua jenis kanser, walaupun bagi sesetengah orang mungkin bernasib malang bahawa mereka datang terlalu lewat atau menganiaya diri sendiri daripada melakukan bantuan untuk mengubatinya. Bagi mereka yang datang pada masa yang sesuai dan mengambil rawatan intensif, semua perkara-perkara yang diberitahu oleh Guru Cina akan sembuh dan pulih terhadap semua sel-sel kanser yang tidak diingini.

Kadar pemulihan bergantung kepada peringkatkanser dan organ lain pesakit. Apabila Qi lain organ itu adalah tinggi dan kuat, ia hanya memerlukan sedikit masa untuk pemulihannya.

Entry Filed under: Sakit Nasofarinks


Most Recent Posts