Rawatan Herba Endometriosis

June 28th, 2012


Rawatan Endometriosis

Apakah Endometriosis?

Endometriosis adalah satu keadaan dimana tisu (endometrium) biasanya terdapat di lapisan rahim (atau rahim) tumbuh pada organ yang berbeza di luar rahim.

Jika endometrium tumbuh dalam lapisan otot rahim dipanggil Adenomyosis, tetapi jika berlainan jenisia dipanggil endometriosis.

Kawasan-kawasan utama yang terjejas adalah:

Ovari di mana sista mungkin muncul; ini dipanggil sista coklat kerana ia mengandungi bahan coklat.

Kawasan di belakang rahim dan di hadapan rektum (usus besar). Ruang ini dipanggil Bekas Douglas dan endometriosis ini sering menyebabkan kesakitan mendalam dan kesakitan ketika persetubuhan (dyspareunia).

Tapak usus, pundi kencing dan tapak di luar pelvis termasuk parut pusat.

Seperti endometrium biasa, tisu endometriosis mengalami perubahan bulanan mengikut kitaran hormon dan biasanya menyebabkan kesakitan (dysmenorrheal).

Endometriosis adalah keadaan yang biasa terhadap wanita yang menjejaskan sehingga 10 peratus antara umur 16 dan 50 tahun dan tidak menghasilkan apa-apa gejala. Tisu endometriosis adalah di bawah pengaruh hormon kerana ia tidak pernah mnuncul kalangan kanak-kanak atau wanita menopaus.

Ia muncul sebagai nodul biru kecil kehitaman di lapisan luar ovari atau di tempat lain di pelvis. Dalam sesetengah kes, ia boleh membawa kepada pembentukan sista yang diisi dengan darah diubah, yang dikenali sebagai sista coklat.

Endometriosis boleh menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan yang teruk semasa tempoh (dysmenorrheal), terhadap penghidap yang mengalami banyak sakit kronik. Hubungan seks boleh menyakitkan, dan wanita yang mempunyai sista coklat mungkin mempunyai perasaan yang kenyang di bahagian bawah perut mereka.

email
RAWATAN ALTERNATIF


Rawatan Endometriosis

Pembentukan menyambungkan tisu sekitar endometriosis berhampiran tiub fallopio atau ovari boleh mengurangkan kesuburan.KL Kuala Lumpur Ubat Herba Cina mungkin perlu diambil antara 4 hingga 8 minggu untuk menyelesaikan masalah. Mujurlah, kebanyakan wanita dengan endometriosis mempunyai satu bentuk penyakit yang sederhana dan kesuburan mereka tidak terjejas. Sekali mengandung, endometriosis kebanyakan wanita akan lebih baik di bawah pengaruh tahap yang tinggi terhadap hormon wanita yang dihasilkan ketika kehamilan.

Kebanyakan pesakit tidak suka untuk mendapatkan rawatan barat kerana ia boleh memberi kesan sampingan yang sangat buruk dan kadang-kadang mungkin mendapat kemandulan daripada rawatan tersebut. Seseorang mungkin perlu mendapatkan pembedahan di hospital tetapi pembayaran bil-bil hospital adalah sangat tinggi dan penggunaan hormon buatan akan menggalakkan kanser payudara untuk jangkamasa panjang.

Entry Filed under: Sakit Endometriosis


Most Recent Posts