Rawatan Herba Alternatif Wanita

March 2nd, 2020


 Penyakit Ketidaksuburan Wanita / Sakit Abdomen Bawah atau Sakit Pelvic / Sakit Haid / Penyakit Radang Pelvik / Haid yang banyak / Rawatan Endometriosis di Kuala Lumpur, Malaysia 

 

Ketidaksuburan

Adakah biasa  untuk mengalami kesukaran hamil – ketidaksuburan?

Umum percaya bahawa mudah untuk mempunyai anak dan sering terkejut apabila wanita itu tidak hamil sebaik sahaja mereka mula mencuba untuk mempunyai anak. Kemungkinan untuk hamil dalam setipa kitaran haid (setiap bulan) adalah sangat tinggi jika anda bukan wanita atau lelaki yang tidak subur. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil masa yang lama untuk hamil, walaupun semuanya kelihatan normal, kerana sesetengah mungkin agak lemah. Lapan daripada sepuluh wanita yang cuba hamil akan hamil dalam tempoh enam bulan pertama. Wanita yang hamil tanpa bantuan ubat-ubatan biasanya berbuat demikian dalam tempoh 8 bulan selepas mencuba. Adalah perkara biasa bagi pasangan mencari bantuan dan nasihat jika terdapat masalah kesuburan – masalah tidak subur. Secara keseluruhan, sekitar 15 peratus (satu dalam enam) dari semua pasangan akan mendapatkan bantuan. Titik di mana mereka mungkin ingin mendapatkan bantuan akan bergantung kepada pelbagai faktor. Sebagai contoh, jika mereka berumur lebih dari 35 tahun atau jika mereka mempunyai gejala yang membimbangkan, seperti tempoh yang jarang berlaku dan sebagainya, pasangan itu harus mencari pertolongan selepas tiga hingga enam bulan mencuba sendiri dan tiada apa yang berlaku.

Wanita – ketidaksuburan

Ovulasi adalah penghujung siri peristiwa rumit yang membawa kepada pembesaran telur dari ovari. Jika telur itu disenyawakan oleh sperma dan implant pada lapisan rahim (endometrium), kehamilan telah bermula.

Semua telur wanita akan hadir ketika dia dilahirkan. Dari zaman awal kanak-kanak, wanita mula kehilangan telur, tetapi dikira bahawa seorang wanita berusia 50 tahun masih mempunyai kira-kira 1000 telurnya yang tersisa. Kitaran wanita bermula dengan isyarat hormon dari kelenjar pituitari di pangkal otak. Ia melepaskan hormon yang merangsang folikel (FSH), yang merangsang ovari. FSH merangsang sekumpulan 20 folikel pada permukaan ovari untuk berkembang. Di dalam folikel adalah telur yang sedang berkembang.

Satu lagi hormon, estrogen, dihasilkan oleh ovari dan sebagai tindak balas kepada peningkatan kadar estrogen, folikel terbesar terus berkembang. Ini sebabnya kebanyakan kehamilan hanya menghasilkan satu bayi. Satu lagi hormon, hormon luteinizing (LH), yang juga dihasilkan oleh kelenjar pituitari, menyebabkan folikel dalam ovari untuk melepaskan telur. Pelepasan telur ini (atau telur) dipanggil ovulasi.

Selepas ovulasi, folikel kosong membentuk struktur yang dikenali sebagai corpus luteum yang menghasilkan hormon yang dipanggil progesteron. Tahap kenaikan progesteron selepas ovulasi dan menyediakan rahim untuk menerima telur yang disenyawakan (embrio). Persenyawaan oleh sperma, jika berlaku ini, berlaku di dalam tiub fallopian, yang kemudiannya memindahkan embrio awal ke arah rahim itu sendiri. Sekiranya telur tidak disenyawakan, atau embrio tidak implant dalam rahim, paras progesteron jatuh dan tempohnya bermula. Seluruh kitaran bermula semula.

Lelaki – ketidaksuburan

Peranan lelaki dalam konsepsi adalah pengeluaran dan ejakulasi sel sperma. Untuk menyuburkan telur, seorang lelaki mesti mampu menghasilkan jumlah sperma (motile) yang mencukupi. Hanya beberapa sel sperma pada akhirnya akan mencapai telur, dan hanya satu yang akan masuk dan menyuburkannya.

Semasa baligh, testis menjadi aktif dan mula menghasilkan sperma. Dari remaja hingga usia 70 tahun, seorang lelaki biasanya menghasilkan 5,000 sel sperma setiap minit. Ejakulasi menghasilkan air mani, iaitu campuran sel sperma dua peratus dan 98 peratus cecair yang dihasilkan oleh kelenjar dalam testis. Pengeluaran sperma berada di bawah kawalan FSH dan LH, hormon yang sama yang mengawal kesuburan wanita atau kemandulan.

Persenyawaan dan konsep peluang

Persenyawaan hanya berlaku jika persetubuhan berlaku hampir pada masa ovulasi. Ovulasi hanya berlaku sekali dalam setiap kitaran haid, yang bermaksud hanya ada beberapa hari setiap bulan apabila seorang wanita boleh hamil. Walau bagaimanapun, hubungan seksual dan ovulasi tidak semestinya bersamaan dengan sperma yang sihat dapat bertahan selama 48 hingga 72 jam di dalam tubuh wanita dan telur wanita selama 12 hingga 24 jam selepas ovulasi.

Kesuburan adalah akibat daripada sperma dan telur bertemu satu sama lain hampir serta-merta selepas ovulasi. Ovulasi berlaku 14 hari sebelum bermulanya tempoh biasanya tetapi untuk sesetengah kes telah terbukti bahawa wanita boleh ovulasi semasa aktiviti hormon yang tinggi. Ini boleh diramalkan dengan munasabah jika kitaran itu tetap, tetapi mungkin sangat tidak menentu jika kitaran itu tidak teratur.

Kesuburan bergantung kepada

Keseimbangan hormon mestilah betul untuk memastikan telur berkembang dan ovulasi (PCOS dll, masalah) secara normal. Persetubuhan mesti berlaku semasa bahagian subur kitaran atau pada masa aktiviti hormon tinggi di dalam badan. Perlu ada jumlah sperma yang kuat dan tiada halangan mekanikal seperti tiub fallopian yang disekat atau kista lain, yang mungkin menghalang sperma menjangkau telur.

Penyiasatan ketidaksuburan

Ujian untuk meramalkan ovulasi.

Ovulasi meningkatkan suhu badan sedikit, jadi selama bertahun-tahun wanita dinasihatkan untuk mengambil suhu mereka setiap pagi untuk mengetahui apabila mereka ovulasi.

Ketidaksuburan – analisis air mani

Ini akan memberi maklumat mengenai jumlah sperma setiap mililiter, peratusan sperma berenang biasanya (motilitas), dan peratusan sperma yang tidak normal. Terdapat banyak variasi dalam keputusan antara sampel yang berlainan, sebab itu analisis air mani yang dikurangkan akan selalu diperiksa dengan satu atau dua ujian ulang.

Sperma mula-mula kelihatan normal dalam kuantiti dan kemudian sperma tidak boleh terlalu tipis, mesti cukup tebal tetapi tidak terlalu kering seperti jenis.

Ketidaksuburan – Kajian

Ketidaksuburan Wanita :

1)      Genangan Qi dan ovary Qi

2)      Buah pinggang dan ovary sejuk – kekurangan Yin

3)      Penyumbatan fizikal – tiub fallopian atau sista

4)      Masalah haid, haid tidak teratur

5)      Tekanan – komplikasi hati

SEMUA KEADAAN INI BOLEH DAPAT DISELESAIKAN DENGAN RAWATAN KETIDAKSUBURAN.

Ketidaksuburan Lelaki :

1)      Buah pinggang kekurangan Qi.

2)      Komplikasi hati

3)      Paru-paru kekurangan Qi

Semua ini boleh menyebabkan jumlah sperma yang rendah, dalam morbiditi sperma dan kuantiti dan kualiti sperma yang rendah.  SEMUA KEADAAN INI BOLEH DAPAT DISELESAIKAN DENGAN RAWATAN KETIDAKSUBURAN.

Kesemua Ketidaksuburan ini boleh dirawat dalam masa 1 minggu hingga 6 bulan bergantung kepada berapa dan berapa banyak gejala. Ketidasuburan biasanya hanya dengan cara perubatan Cina dan ubat herba cukup untuk mendapat bayi yang hebat. Jika untuk kes yang sangat istimewa anda perlu datang ke Rawatan Intensif kami. 2 minggu akan mencukupi untuk kursus ketidaksuburan, kami akan membimbing anda dan memberi anda bayi anda.

Kami telah membuat banyak bayi yang cantik untuk banyak pasangan dari seluruh dunia. Kebanyakannya mempunyai banyak masalah ketidaksuburan yang telah berjumpa banyak doktor, tetapi tidak ada hasil sehingga akhirnya mereka sampai kepada kami dan kami memberi mereka bayi yang cantik.

Cara Rawatan Ketidaksuburan

Rawatan Ketidaksuburan – Biasanya pasangan perlu menjalani program perubatan herba dan akupunktur yang intensif. Jika salah seorang daripada mereka tidak boleh datang maka yang lain boleh datang sendiri. Rawatan Ketidaksuburan intensif akan membantu semua jenis masalah dan masalah komplikasi Kemandulan yang dibuat setiap pasangan herba Herba Kemandulan Herba khusus yang betul. Yang lain yang tidak boleh datang perlu mengambil ubat herba khas untuk kemandulan sahaja.

Herba Ketidaksuburan akan menjana semula ovari, rahim dan buah pinggang sistem Qi dan sel-sel supaya mereka akan lebih subur dan kuat untuk kehamilan. Ini telah terbukti berkesan untuk banyak pasangan yang telah dirawat dengan rawatan hormon.

 

Penyumbatan tiub Fallopian

Untuk kes-kes tersumbat tiub fallopian, herba akan menumpukan pada menyekat tiub fallopio dengan menggalakkan aliran darah Qi dan darah dan juga untuk membangkitkan semula ovari, rahim dan tenaga buah pinggang dan sel-sel lemah.

Sakit Bahagian Bawah Abdomen pada Wanita atau Sakit Pelvik

Apa yang menyebabkan sakit bahagian bawah abdomen atau sakit pelvic?

Kebanyakan wanita berasa tidak selesa atau sakit di abdomen bawah di bawah pusat dari semasa ke semasa, contohnya sebelum atau semasa haid.

Mengambil perhatian tentang gejala-gejala tertentu akan membantu anda dan doktor anda dengan tepat mendiagnosis masalah ini, walaupun ini mungkin sukar.

Ia beberapa kes yang sukar untuk mengenal pasti punca kesakitan, tetapi dengan mengetahui ciri-ciri tertentu akan membantu anda dan doktor anda untuk mendapatkan diagnosis yang mungkin.

Penyebab yang paling biasa adalah gangguan sistem kencing seperti masalah pundi kencing atau buah pinggang, masalah usus atau keadaan yang membabitkan sistem pembiakan – rahim, tiub fallopi dan ovari.

Jenis kesakitan yang timbul daripada sistem kencing.

Nyeri dari sistem kencing boleh menunjukkan keadaan seperti cystitis (keradangan pundi kencing), keradangan sistem pengumpulan satu atau kedua-dua buah pinggang (pyelonephritis), batu ginjal atau tumor.

Kesakitan yang dikaitkan dengan batu ginjal mungkin teruk. Kehadiran darah dalam air kencing menimbulkan kemungkinan jangkitan, buah pinggang atau batu pundi kencing atau bahkan tumor kandung kemih atau ginjal. Kedua-dua tumor benign dan tumor malignant mula-mula dapat melihat diri mereka dengan cara ini. Tempoh kesakitan akan membantu anda dan doktor untuk membuat diagnosis yang betul.

 

email
RAWATAN ALTERNATIF
 

 

Rawatan Kanser Prostat – Kuala Lumpur Rawatan Neuro Akupuntur dan Ubatan Herba

Entry Filed under: Akupuntur,Sakit Kemandulan


Most Recent Posts