Rawatan Herba Alternatif Serangan Jantung

February 26th, 2020


 Thrombosis Koronari, Angina, Serangan Jantung, Rawatan Jantung Tersumbat di Herba Akupuntur Kuala Lumpur 

Thrombosis koronari adalah penyempitan atau penyumbatan arteri dan saluran yang memberikan oksigen dan nutrien ke jantung. Ia disebabkan oleh aterosklerosis, pengumpulan bahan-bahan lemak pada lapisan dalaman arteri. Penyumbatan yang terhasil menghalang aliran darah ke jantung. Apabila aliran darah sepenuhnya terputus, hasilnya adalah Serangan Jantung.

Penyakit trombosis koronari berlaku apabila sebahagian arteri koronari disekat atau tersumbat. Penyumbatan ini menghadkan aliran darah dari arteri koronari, yang merupakan arteri utama yang membekalkan darah yang mengandungi oksigen ke jantung. Arteri koronari berkembang apabila jantung bekerja lebih keras dan memerlukan lebih banyak oksigen. Arteri akan berkembang, sebagai contoh, apabila seseorang memanjat tangga, bersenam, atau bersetubuh. Sekiranya arteri tidak dapat berkembang, jantung tidak dirawat oleh oksigen (iskemia miokardium). Apabila penyumbatan itu terhad, sakit dada atau tekanan, yang dipanggil angina, mungkin berlaku. Apabila penyumbatan memotong aliran darah, hasilnya adalah serangan jantung (infarksi miokardium atau kematian otot jantung).

Arteri koronari yang sihat adalah bersih, lancar, dan licin. Dinding arteri fleksibel dan boleh berkembang untuk membiarkan darah lebih banyak apabila jantung perlu bekerja lebih keras. Proses penyakit di arteri mungkin bermula dengan kecederaan pada lapisan dan dinding arteri. Kecederaan ini menjadikan mereka mudah diserang aterosklerosis dan pembekuan darah (trombosis).

Serangan jantung (juga dikenali sebagai infarksi miokardium) adalah kematian sebahagian daripada otot jantung akibat kehilangan bekalan darah secara tiba-tiba. Biasanya, kehilangan bekalan darah disebabkan oleh penyumbatan lengkap arteri koronari dengan bekuan darah. Arteri koronari adalah arteri yang membekalkan darah (bersama-sama dengan nutrien penting) kepada otot jantung. Kematian otot jantung sering menyebabkan sakit dada dan ketidakstabilan elektrik tisu otot jantung. Ketidakstabilan elektrik jantung menyebabkan fibrilasi ventrikular (gangguan elektrik). Isyarat transmisi di dalam hati adalah penting untuk mengepam jantung secara teratur. Jantung yang menjalani fibrilasi ventrikular hanya menggeletar, dan tidak boleh mengepam atau menyampaikan darah oksigen ke otak. Kerosakan dan kematian otak kekal boleh berlaku kecuali aliran darah oksigen dipulihkan dalam masa lima minit.

Kira-kira satu juta warga Amerika mengalami serangan jantung setiap tahun. Ini menyebabkan kematian sebanyak empat ratus ribu mangsa. Banyak kematian serangan jantung disebabkan oleh fibrilasi ventrikular jantung yang berlaku sebelum mangsa dapat mencapai sebarang bantuan perubatan atau bilik kecemasan.

Angina (sakit dada)

Angina (sakit dada) bukan serangan jantung, tetapi mungkin menjadi amaran terhadap serangan jantung yang akan datang. Angina juga berlaku apabila otot jantung tidak mendapat cukup oksigen. Walau bagaimanapun, dengan angina, tiada kerosakan kekal yang dilakukan kepada otot jantung. Angina adalah yang paling biasa dialami dengan aktiviti seperti tingkat atas berjalan atau mendaki bukit, memakan hidangan yang banyak, atau acara tekanan. Gejala angina sama dengan serangan jantung. Ia digambarkan seperti memerah, pembakaran, sesak, kenyang, atau tekanan di dada. Ketidakselesaan ini boleh merebak ke bahu, lengan (terutama kiri), leher, rahang, gigi, telinga, dan belakang di antara bilah bahu. Kebas di tangan atau tangan mungkin berlaku. Angina boleh disalah anggap sebagai senak. Tidak seperti serangan jantung, angina mungkin lega dengan rehat atau nitrogliserin dalam masa 15 minit. Kedua-dua serangan angina dan jantung disebabkan oleh penyumbatan pada arteri koronari. Terdapat dua punca utama arteri koronari tersumbat: Penyakit Arteri Koronari dan Trombosis Koronari.

Punca Serangan Jantung

Serangan jantung disebabkan oleh pembentukan bekuan darah pada plak kolesterol yang terletak di dinding dalaman arteri ke jantung (arteri koronari). Kolesterol adalah bahan kimia lemak yang merupakan sebahagian daripada lapisan luar sel dalam badan. Plak kolesterol adalah pembentukan bahan keras dan tebal di dalam dinding arteri yang disebabkan oleh kolesterol di dinding arteri; satu proses yang bermula di peringkat remaja. Dari masa ke masa, pengumpulan plak kolesterol menyebabkan penebalan dinding arteri dan penyempitan arteri; satu proses yang dipanggil aterosklerosis. Pengumpulan plak boleh dipercepatkan oleh merokok, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan kencing manis. Akhirnya, aterosklerosis menyebabkan penyempitan ketara arteri koronari. Semasa melakukan senaman atau terlalu gembira, arteri koronari yang sempit tidak dapat meningkatkan bekalan darah untuk memenuhi permintaan oksigen meningkat pada otot jantung. Apabila otot jantung kehilangan oksigen darah, keadaan yang dipanggil hasil iskemia; iskemia mungkin dikaitkan dengan sakit dada (angina pectoris). Biasanya, angina berlaku dengan penuaan, dan berkurang dengan rehat. Apabila penyempitan dalam arteri menjadi kritikal, angina rehat atau “tidak stabil” angina boleh berlaku. Angina tidak stabil boleh menjadi penghalang serangan jantung dalam masa terdekat. Kadang-kadang permukaan plak kolesterol dalam arteri mungkin pecah, yang menyebabkan pembentukan bekuan darah pada permukaan plak, yang kemudian aliran darah di dalam berlaku dan mengakibatkan serangan jantung. Punca “pecah plak” ini tidak diketahui umum, tetapi faktor penyumbang termasuk rokok, kolesterol LDL yang tinggi, paras darah katekolamin (adrenalin), tekanan darah tinggi, dan lain-lain kekuatan mekanik dan biokimia.

Gejala Serangan Jantung

Sakit dada atau tekanan adalah gejala biasa serangan jantung. Kesakitan dada jantung sering samar-samar, dan mungkin digambarkan sebagai tekanan atau sensasi seperti memerah, berat, atau ketidakselesaan yang lain. Serangan jantung sering berlaku dari 4:00 A.M. kepada 10:00 A.M. kerana jumlah adrenalin yang lebih tinggi dikeluarkan dari kelenjar adrenal pada waktu pagi. Peningkatan adrenalin dalam aliran darah dapat menyumbang kepada pecah plak seperti yang disebutkan di atas. Menariknya, serangan jantung biasanya tidak berlaku semasa senaman, walaupun senaman biasanya dikaitkan dengan angina exertional. Kira-kira satu perempat daripada semua serangan jantung berlaku, tanpa sakit dada. Diabetis, kejadian serangan jantung yang “dalam senyap” mungkin lebih tinggi.

Mangsa serangan jantung mungkin mengadu:

· Tekanan dada

· Berpeluh

· Sakit rahang

· Pedih ulu hati dan / atau senak

· Sakit lengan (lebih biasa lengan kiri, tetapi mungkin juga)

· Sakit belakang atas

· Malaise umum (rasa sakit yang samar-samar)

·loya

·sesak nafas

 


 Trombosis Koronari, Angina, Serangan Jantung, Rawatan Penyembuhan Jantung KL Kuala Lumpur 

 

Apabila sakit dada yang teruk, atau mana-mana gejala yang disebutkan di atas berlaku secara tiba-tiba, maka ia boleh menjadi trombosis koronari. Jika anda sudah menderita angina pectoris dan ubat barat yang ditetapkan tidak sesuai, maka ia mungkin menjadi isyarat bahaya. Biasanya angina pectoris berlaku hanya selepas beberapa jenis usaha, dan usaha fizikal yang diperlukan untuk membawanya pada umumnya sama dari hari ke hari. Tanda amaran penting tentang penyakit koronari atherosclerotik adalah jumlah usaha yang diperlukan untuk mengurangkan angina bermula. Ia sangat membimbangkan apabila angina datang tanpa usaha sama sekali. Jika angina tiba-tiba berlaku ketika sedang berehat, dan bertahan lebih lama dari 10 minit, anda mesti datang ke KL Kuala Lumpur dengan segera atau pergi ke hospital terdekat. Cara Rawatan Herba Cina boleh membalikkan keadaan dengan ubat herba jantung dan ia akan mengurangkan sebarang kerosakan dan pembengkakan arteri. Ia akan memperkuat hati Qi dan keadaan yinnya. Rawatan ini mengambil masa antara 2 minggu hingga 3 bulan untuk rawatan intensif untuk menghilangkan penyumbatan jika tidak ada komplikasi lain. Semua ini TANPA PEMBEDAHAN, ia selamat dan dengan cara semulajadi di Kuala Lumpur. Tidak perlu untuk angioplasti koronari sama sekali hanya ubat herba jantung khas sejak 145 tahun penyelidikan keluarga.

 

email
RAWATAN ALTERNATIF
 

 

Entry Filed under: Sakit Jantung


Most Recent Posts