Rawatan Herba Alternatif Malaysia

February 28th, 2020


 Rawatan Ubatan Herba Cina Kuala Lumpur 

 

Rawatan ubat herba cina bervariasi mengikut gejala-gejala, kepelbagaian ‘panas’, ‘sejuk’, dan pathogen lain, dan kekuatan Qi pesakit. Preskripsi individu akan berbeza-beza mengikut corak yang dibezakan dari segi ‘angin sejuk’.

Herba cina akan mengeluarkan ‘angin-panas’ atau angin-sejuk’ digabungkan dengan herba khusus yang merawat keadaan gejala dan, jika perlu, meningkatkan daya tahan tubuh supaya pathogen dapat dihapuskan dengan lebih cepat. Contohnya, herba detoksifikasi seperti Jin Yin Hua (Lonicera) dan Lian Qiao (Forsythia) digunakan untuk merawat ‘angin-panas’, dan Gui Zhi (kayu manis Twig) dan Sheng Jiang (halia segar) digunakan untuk merawat ‘angin-sejuk’. Herba ini boleh didapati dalam formula tradisional yang digabungkan dengan herba lain yang kemudiannya disesuaikan mengikut keadaan tertentu.

Formula herba cina dimakan sebagai minuman, tiga kali sehari. Master Cina menunjukkan bahawa ramuan itu adalah “warisan keluarga” yang diwarisi dari bapanya dan kemudian disempurnakan olehnya.

 

email
RAWATAN ALTERNATIF
 

 

Rawatan Kanser Prostat – Kuala Lumpur Rawatan Neuro Akupuntur dan Ubatan Herba

Entry Filed under: Rawatan Herba


Most Recent Posts