Rawatan Halangan Tidur Apnea OSA

July 9th, 2012


Rawatan Berdengkur / Obstructive Sleep Apnoea (OSA)

Apa Dengkuran?

Berdengkur adalah bunyi bising yang dihasilkan dari lelangit lembut dan bahagian-bahagian lain saluran pernafasan bahagian atas. Ia kebiasaannya adalah di kalangan lelaki, terutama yang lebih tua, pertengahan umur dan lelaki gemuk.

Apakah (OSA) Apnoea Obstructive Sleep?

Apnoea merujuk kepada perkataan pendek apabila nafas berhenti. apnea tidur obstruktif, tekak disedut dan ditutup semasa tidur.

Apnoea Obstructive Sleep (OSA) apabila seseorang menarik nafas, tekanan di dalam tekak dan dada kita jatuh di bawah tekanan atmosfera di luar, keadaan ini berkaitan mengapa udara masuk ke paru-paru kita.

Tekanan udara sekeliling yang lebih tinggi cuba memerah tekak yang tertutup seperti seseorang menarik nafas, tetapi otot yang membuka tekak menghalang ianya terjadi. Apabila kita tertidur otot pembukaan tekak ini berehat dan ianya akan menyebabkan tekak menjadi sempit setiap kali kita sedut.

Apabila tekak mengecil menjadi belahan, aliran udara terganggu dan keadaan ini akan terjadinya getaran. Jika tekak begitu sempit atau tersumbat sepenuhnya, penidur akan berjuang untuk nafas sehingga mereka bangun.

Apnoea sering berakhir dengan dengkutran yang kuat atau tersumbat, bersama-sama dengan pergerakan seluruh badan. Kebangkitan ini adalah mencukupi untuk membuat otot pembukaan bagi tekak mereka berfungsi supaya mereka boleh bernafas kembali, tetapi mereka biasanya tertidur lagi cepat bahawa mereka tidak ingat apa yang berlaku.

email
RAWATAN ALTERNATIF

Apnoea Obstructive Sleep (OSA), kitaran ini berulang sepanjang malam kerana otot akan berehat dan menghalang tekak. Semasa tidur, selang antara nafas (mantra apnoeic) atau pengurangan kedalaman plumbum pernafasan (hypopnoea) kepada penurunan oksigen di dalam darah dan akan menyebabkan orang akan sengsara untuk bangun banyak kali pada waktu malam.

Penghidap sakit Obstructive Sleep Apnoea,(OSA) akan bangun sebelum otot kerongkong mereka pulih dan takut akan terjadinya tercekik, tetapi pernafasan sentiasa akan disambung semula selepas beberapa saat.

Orang-orang yang (OSA) Obstructive Apnoea Sleep juga membelanjakan lebih banyak tenaga berbanding purata ketika bernafas pada waktu malam. Oleh itu, kualiti tidur mereka berkurangan dan membawa kepada rasa mengantuk sepanjang hari. Keadaan ini menyebabkan keinginan untuk tidur boleh menjadi sangat kuat dan seseorang mungkian akan tidur semasa perbualan, makanan, memandu kereta dan walaupun dikelilingi oleh jentera-jentera berbahaya sekalipun.

Obstructive Sleep Apnoea (OSA) boleh pulih dengan rawatan perubatan Herba Cina KL Kuala Lumpur.

Entry Filed under: Sakit Berdengkur


Most Recent Posts