Rawatan Gangguan Pertumbuhan

June 29th, 2012

Gangguan Pertumbuhan

Apakah Gangguan Pertumbuhan?

Jika pertumbuhan anak anda menunjukkan seperti bermasalah maka anda perlu berjumpa Guru Cina.

Gangguan pertumbuhan ditakrifkan sebagai penyimpangan daripada pola pertumbuhan normal untuk kanak-kanak. Adalah penting untuk ingat bahawa tiada kedua-dua kanak-kanak tidak serupa, tanggapan pertumbuhan ‘biasa’ mempunyai had yang sangat luas.

Sebelum kelahiran, pertumbuhan embrio dipantau oleh bidan dan doktor. Selepas kelahiran, bayi perlu mendapat berat antara 150 dan 200g seminggu dari minggu kedua mereka sehingga berumur tiga bulan. Mengikut umur lima bulan, berat kelahiran mereka adalah sebanyak dua kali ganda.

Kanak-kanak berbeza dari segi saiz genetik, pertumbuhan normal tidak boleh berdasarkan pada hanya bergantung kepada pemeriksaan. Untuk sebab ini, adalah penting untuk mengetahui perkembangan kanak-kanak untuk sesuatu tempoh masa dengan menggunakan sistem ukuran khas. Dengan cara ini, ia bukan dipantau terhadap saiz semata-mata malah pertumbuhan dan pertambahan berat badan kanak-kanak itu juga dapat dikenalpasti.

email
RAWATAN ALTERNATIF

Bagaimanakah gangguan pertumbuhan dapat ditemui?

Tidak perlu bimbang jika pola tumbesaran anak adalah sama, tinggi, atau lebih pendek daripada ukuran yang diperlukan selagi corak umum belum dikenalpasti adalah perkara biasa. Masalah timbul jika kanak-kanak itu tiba-tiba menyimpang secara mendadak daripada corak pertumbuhan mereka. Jika ini berlaku, anda perlu berjumpa dengan doktor.

Berat kanak-kanak yang sihat boleh berbeza-beza. Kebanyakkan bayi mendapat banyak berat badan dalam tempoh enam bulan pertama mereka, tetapi selepas itu berkurangan antara 10 hingga 18 bulan.

Kanak-kanak dengan ibu bapa yang pendek sentiasa akan berkembang pada kadar yang sama seperti mereka yang mempunyai ibu bapa yang tinggi juga sehingga berusia kira-kira satu tahun. Kemudian, mereka hanya akan mengikuti keluk pertumbuhan yang lebih perlahan.

Selepas dijangkiti sesuatu penyakit, ia adalah perkara biasa bagi kanak-kanak mendapatkan kembali kadar berat badan yang hilang dan kemudian kembali kepada kadar pertumbuhan asal. Bayi yang berkembang terlalu perlahan di dalam rahim akan tumbuh secara berkadaran tinggi daripada kanak-kanak lain selepas kelahiran. Kemudian mereka mula mengikuti keluk pertumbuhan yang betul.

Bayi-bayi yang dilahirkan secara pramatang sering diukur mengikut carta pertumbuhan yang berbeza. Ini dikira dengan menolak bilangan minggu pramatang seorang bayi sehingga umur semasa mereka. Keadaan ini boleh digunakan sehingga anak mencapai umur dua tahun.

Kadar pertumbuhan dan bermulanya akil baligh Seorang kanak-kanak adalah sebahagiannya bergantung kepada faktor keturunan. Sebagai contoh, kadang-kadang seorang bapa dan anaknya mempunyai baligh yang awal, tetapi tinggi dalam baligh lewat. Begitu juga, seorang ibu dan anak perempuannya, kedua-dua mungkin tinggi ketika usia 12 tahun dan mendapat tempoh pertama mereka lebih awal daripada gadis-gadis lain di dalam kelas mereka.

Mengapa sesetengah kanak-kanak mempunyai gangguan pertumbuhan?

Pertumbuhan Seorang kanak-kanak adalah ditentukan terutamanya oleh gabungan genetik dan faktor alam sekitar, terutamanya dari segi pemakanan dan senaman. Walau bagaimanapun, beberapa penyakit juga boleh menjejaskan pertumbuhan termasuk:

  • Kekurangan hormon pertumbuhan.
  • Kekurangan hormon tiroid.
  • Masalah pemakanan.

Entry Filed under: Sakit Pertumbuhan


Most Recent Posts