Rawatan Demensia

June 27th, 2012


Apakah Demensia?

Demensia akan terjadi lebih cepat berbanding pertumbuhan sel-sel normal otak. Apabila seseorang mempunyai demensia, sel-sel otak akan rosak atau mati lebih cepat daripada kebiasaannya. Kehilangan sel-sel otak bermakna bahawa fungsi otak akan menurun dan prestasi otak akan menjadi perlahan. Keadaan ini akan menyebabkan kehilangan keupayaan dalam melakukan sesuatu secara beransur-ansur.

Selalunya, ketika ditahap pertama,ingatan manusia akan terjejas dan akan menyebabkan lupa terhadap fakta penting seperti nama orang-orang yang rapat dengan mereka. Kemudian selepas disahkan menghidapi penyakit tersebut, orang akan keliru tentang hal-hal seperti di mana mereka berada, hari apakah ini atau siapakah orang tersebut.

Orang yang menghidapi demensia boleh menjadi lesu dan hilang minat dalam melakukan aktiviti yang penting bagi mereka. Pada peringkat permulaan, mereka akan hilang keupayaan untuk menjaga diri mereka sendiri dan mungkin memerlukan bantuan dengan membasuh, berpakaian dan makan. Perbualan menjadi berulang dan soalan yang sama mungkin akan berulang-ulang.

email
RAWATAN ALTERNATIF

Jenis Demensia?

  • Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah merupakan sejenis penyakit yang berkaitan  demensia yang akan menyebabkan kehilangan sel-sel otak. Ia mungkin berkaitan dengan ketidakseimbangan bahan kimia di dalam otak.

Dari masa ke masa, lebih banyak sel-sel otak akan gagal dan mental pesakit akan perlahan-lahan secara berterusan akan menurun. Kira-kira 60 peratus penduduk di UK yang menghidapi demensia mempunyai penyakit Alzheimer.

  • Dementias Vaskular, Termasuk Demensia Multi-infarct

Demensia jenis Ini adalah yang paling lazim dan disebabkan oleh peredaran darah ke otak.  Demensia terdapat pelbagai infarct, banyak sebatan kecil (atau infarcts) yang akan memotong bekalan darah ke sebahagian otak.

Perkembangan demensia vaskular boleh berlaku dalam beberapa faktor. Jenis demensia ini, memerlukan kawalan yang baik terhadap tekanan darah, kawalan diabetes yang baik dan mengelakkan menghisap rokok boleh membantu untuk memperlahankan perkembangannnya.

  • Demensia Lewy Body

Seseorang yang menghidapi demensia Lewy Body mungkin lebih terdedah kepada halusinasi visual (‘melihat perkara’), kegoyangan, kejatuhan dan perilaku yang tidak normal.

Pesakit dengan demensia Lewy Body juga mungkin sangat sensitif terhadap kesan daripada beberapa jenis ubat yang digunakan untuk mengawal tingkah laku.

  • Demensia berkaitan alkohol

Kerosakan otak boleh disebabkan oleh meminum terlalu banyak alkohol. Ia adalah penting bahawa seseorang yang mengalami jenis demensia ini adalah salah bahawa meminum arak setiap masa tidak boleh menghentikan penyakit ini daripada berterusan.


Rawatan Demensia dari KL Kuala Lumpur Rawatan Herba dan Akupuntur

Penyakit ini tidak akan terjadi jika anda memulakan rawatan awal. Rawatan Perubatan Cina di KL Kuala Lumpur akan menjana semula kerosakan dan memperlahankan sel-sel otak kembali normal, jika sel-sel otak tidak mati dalam tempoh masa yang terlalu lama.

Entry Filed under: Sakit Demensia


Most Recent Posts