Rawatan Alternatif Herba Migrain

August 10th, 2019


  Semua yang anda perlu tahu tentang migrain  

 

Migrain adalah sakit kepala yang teruk, berulang dan menyakitkan. Ia boleh didahului atau disertai dengan tanda amaran deria dan gejala lain.

Kesakitan melampau migrain menyebabkan ia boleh bertahan selama beberapa jam atau hari. Migrain boleh mengikuti aura gangguan deria yang diikuti oleh sakit kepala yang teruk yang sering muncul di satu sisi kepala. Ia cenderung untuk memberi kesan kepada orang yang berumur 15 hingga 55 tahun.

Fakta mengenai migrain:

1)      Sesetengah orang yang mengalami migrain dapat mengenal pasti penyebab atau factor yang menyebabkan sakit kepala, seperti alahan, cahaya dan tekanan.

2)      Sesetengah orang mendapat simptom amaran sebelum permulaan sakit kepala migrain.

3)      Ramai orang yang mempunyai migrain boleh menghalang serangan yang penuh dengan mengenali dan bertindak atas tanda-tanda amaran.

4)      Ubat-ubatan over-the-counter (OTC) boleh menghilangkan atau mengurangkan kesakitan, dan ubat tertentu boleh membantu sesetengah orang yang mempunyai migrain.

5)      Orang yang mempunyai serangan teruk boleh mengambil ubat pencegahan.

 


  Penyebab Migrain  

 

Penyebab migrain belum diketahui. Ia disyaki disebabkan oleh aktiviti yang tidak normal di dalam otak. Ini boleh menjejaskan cara saraf berkomunikasi serta bahan kimia dan saluran darah di dalam otak. Genetik mungkin membuat seseorang lebih sensitif terhadap penyebab yang boleh menyebabkan migrain.

Walau bagaimanapun, penyebab berikut mungkin akan menyebabkan migrain:

1)      Perubahan hormon : Wanita mungkin mengalami gejala migrain semasa haid, disebabkan perubahan tahap hormon.

2)      Penyebab emosi : Tekanan, kemurungan, kebimbangan, kegembiraan dan kejutan boleh menyebabkan migrain.

3)      Punca fizikal : Ketegangan dan tidur yang tidak mencukupi, ketegangan bahu atau leher, semuanya dikaitkan dengan migrain. Gula dalam darah rendah juga boleh menjadi penyebab migrain.

4)      Penyebab dalam diet : Alkohol dan kafein boleh menyumbang kepada migrain. Sesetengah makanan juga boleh memberi kesan, termasuk coklat, keju, buah sitrus dan makanan yang mengandungi tyramine aditif. Waktu makan yang tidak teratur dan dehidrasi juga dinamakan sebagai penyebab yang berpotensi terjadi migrain.

5)      Ubat-ubatan : Beberapa pil tidur, ubat terapi penggantian hormone (HRT), dan gabungan pil kontraseptif juga kemungkinan penyebab migrain.

6)      Penyebab alam sekitar : Skrin berkilauan, bau kuat, asap rokok dan bunyi bising yang kuat dapat menyebabkan migrain. Bilik sempit, perubahan suhu dan lampu yang terang juga mungkin boleh menyebabkan migrain.

 


  Rawatan Migrain  

 

Untuk masa ini tiada penawar untuk migrain. Rawatan adalah bertujuan untuk menghalang serangan dan gejala migrain yang berlaku. Perubahan gaya hidup yang mungkin membantu mengurangkan kekerapan migrain termasuk:

1)      Tidur yang cukup

2)      Mengurangkan tekanan

3)      Minum banyak air

4)      Mengelakkan makanan tertentu

5)      Senaman fizikal yang biasa

Pertimbangkan untuk mendapatkan rawatan lanjut jika perubahan di atas tidak melegakan gejala atau kekerapan migrain. Rawatan gejala migrain memberi tumpuan untuk mengelakkan penyebab, mengawal gejala dan mengambil ubat.

Ubat-ubatan dapat membantu mencegah migrain dan mengurangkan kesakitan. Ubat-ubatan yang betul, digabungkan dengan ubat-ubatan herba dan perubahan gaya hidup, mungkin membantu. Oleh itu, TheTole telah mecipta formula khas teh herba dan sup herba khas mengikut cara TheTole untuk merawat masalah migrain.

Teh herba boleh didapati di TheTole Online Shop.

 

 

email
RAWATAN ALTERNATIF
 

 

Entry Filed under: Rawatan Herba,Sakit Migrain


Most Recent Posts