Cerebral Palsy (CP) terhadap Kanak-kanak

June 25th, 2012


Cerebral Palsy CP rawatan Perubatan Cina di KL Kuala Lumpur terhadap Kanak-kanak.

Cerebral palsy (CP) adalah salah satu daripada punca yang paling kerap berlaku yang menyebabkan kehilangan upaya kronik terhadap kanak-kanak yang dengan frekuensi 1,4-2,7% kelahiran. Kekerapan cerebral palsy masih sangat stabil untuk beberapa tahun terhadap peratusan ini. Manakala keterusan hidup yang lebih baik daripada bayi yang sangat pramatang boleh menyebabkan peningkatan jumlah kanak-kanak cerebral palsy, ia merupakan bilangan minoriti yang kecil terhadap keseluruhan kanak-kanak kurang upaya.

Cerebral palsy adalah istilah yang mencerminkan pelbagai jenis kecederaan otak. Hasilnya, cerebral palsy kelihatan sangat berbeza terhadap kanak-kanak. Dalam sesetengah kanak-kanak, hanya bahagian kaki sahaja terlibat (Diplegia)yang hanya sebelah kiri atau kanan badan (hemiplegia). Di tempat-tempat lain pula, seluruh badan akan terjejas (kuadriplegia). Nada otot mungkin tinggi (spastik) atau ia mungkin rendah, menyebabkan kesukaran untuk mengawalnya (ataxia). Pergerakan otot yang sukarela atau dyskinetic boleh terjadi. Kadang-kadang tangan atau kaki kanak-kanak mungkin berasa tegar. Ini dipanggil dystonia.

Kira-kira 10% daripada kanak-kanak yang dilahirkan adalah kurang daripada 1000 gram dan akhirnya akan didiagnosis dengan cerebral palsy. Anggaran julat daripada 17-60% daripada kes palsi serebrum CP yang tidak dikenali sebagai etiologi perinatal atau neonatal.


Cerebral Palsy CP dalam Penyelidikan dan Rawatan Perubatan di KL Kuala Lumpur .

Kebiasaannya apabila seorang kanak-kanak berumur beberapa tahun dan kehilangan upaya terhadap berat, ibu bapa mula tertanya-tanya adakah rawatan yang dilakukan kurang agresif terhadap apa yang telah dilakukan. Memandangkan ketidaktentuan luar biasa dalam keberhasilannya, doktor dan ibu bapa biasanya memilih untuk merawat bayi yang baru lahir dan mengekalkan kehidupan dengan harapan hasilnya akan menjadi lebih baik.

Akupunktur tidak menyakitkan dan kanak-kanak akan bekerjasama dengan kemahiran Guru Cina yang khas dan lebih beribu bayi dan kanak-kanak mempunyai pengalaman rawatan. Mereka biasanya datang seberapa kerap yang mungkin untuk Rawatan pada awalnya.

Semua ibubapa bayi Berkenaan anggap Guru Cina adalah sebagai ahli silap mata ajaib bagi mereka yang boleh melakukan rawatan untuk semua kerosakan otak. Kerosakan otak ini hanaya boleh diubati apabila mereka melengkapkan semua Rawatan mereka.

Mereka perlu datang seawal mungkin untuk rawatan yang lengkap. Setiap kes individu adalah berbeza dalam beberapa cara dan keadaan tetapi jangan bimbang Guru Cina boleh mengubati semuanya.

email
RAWATAN ALTERNATIF


Punca Kanak-kanak Cerebral Palsy

Kecuaian Perubatan

Kesilapan perubatan adalah punca beribu-ribu kes cerebral palsy. Kemungkinan Doktor dan jururawat telah membuat kesilapan semasa rawatannya, dan ianya boleh menjadi punca kesilapan penyakit cerebral palsy anak anda. Berikut adalah beberapa kesilapan yang dibuat semasa rawatan yang menyebabkan kanak-kanak dilahirkan menghidap cerebral palsy:

 • Meninggalkan kanak-kanak dalam saluran kelahiran terlalu lama menyebabkan kekurangan oksigen ke otak.
 • Kegagalan untuk mengesan dan merawat sawan yang berterusan.
 • Kegagalan untuk mengesan kord prolaps (tali pusat boleh mengelilingi leher kanak-kanak, memotong oksigen ke otak).
 • Berlebihan penggunaan pengekstrakan vakum.
 • Penggunaan tidak wajar bagi forsep.
 • Kegagalan untuk melaksanakan rawatan cesarean berkaitan janin.
 • Tidak bertindak balas terhadap perubahan kadar degupan jantung janin.
 • Kegagalan untuk merancang c-seksyen (berat bayi berlebihan boleh berkompromi melahirkan anak secara normal vagina spontan).
 • Kegagalan untuk bertindak balas terhadap perubahan keadaan ibu , seperti tekanan darah tinggi atau toxemia.
 • Kegagalan untuk menepati masa mendiagnosis dan merawat penyakit kuning.
 • Kegagalan untuk menepati masa mendiagnosis dan merawat meningitis.

Cerebral Palsy (CP) terhadap bayi yang baru lahir

Kanak-kanak cerebral palsy CP mempunyai kecacatan kongenital otak, bermakna bahawa kecacatan yang wujud semasa lahir dan tidak hanya disebabkan oleh faktor-faktor yang berlaku semasa proses kelahiran.

Tidak semua kecacatan ini boleh dilihat oleh doktor, walaupun dengan imbasan paling canggih hari ini, tetapi apabila cerebral palsy CP dikenalpasti terhadap bayi yang baru lahir, kecacatan kongenital akan disyaki.

Apabila diagnosis cerebral palsy CP dibuat, ibu dan bapa sering merasa bersalah dan tertanya-tanya apa yang mereka lakukan menyebabkan anak-anak mereka mempunyai gangguan ini. Walaupun ia adalah pasti tentang kebenarannya bahawa penjagaan pranatal yang baik adalah 1 cara yang penting untuk mencegah masalah kongenital. Masalah kongenital atau kecacatan kelahiran juga sering berlaku walaupun ibu sering mengikuti nasihat doktor dalam menjaga diri sendiri dan bayi yang akan dilahirkan.

Walaupun punca-punca kecacatan kelahiran biasanya tidak diketahui, kita tahu bahawa otak berkembang boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor.

Apabila janin terdedah kepada bahan kimia tertentu atau jangkitan melalui ibu mengandung, sebagai contoh. Otak bekembang boleh tercedera jika ibu mengandung mengalami trauma fizikal yang teruk atau terjadi seperti trauma yang tiba-tiba, otak janin boleh tercedera, tetapi bukan punca ini sahaja tetapi adalah mungkin disebabkan oleh :

 • Alkohol

Kelahiran pramatang dan berat lahir yang rendah telah menunjukkan berkaitan dengan kemalangan  yang meningkat akan mengganggu masalah tertentu. Banyak bahan kimia yang diketahui akan menjejaskan pekembangan otak, alkohol adalah perkara biasa yang menyebabkannnya. Peminum Alkohol Janin akan memberikan  kesan jangka panjang terhadap bayi, Apabila janin terdedah kepada jumlah yang besar alkohol, beberapa sistem badan, termasuk sistem neurologi hampir pasti akan mengalami kerosakan.

 • Merokok

Ibu yang menghisap rokok telah terbukti akan menyebabkan kelahiran berat berkurangan, dan berat kelahiran yang rendah dikaitkan dengan beberapa gangguan, termasuk cerebral palsy. Malnutrisi yang teruk oleh ibu boleh menjejaskan pertumbuhan otak janin, dan juga, boleh menyebabkan berat kelahiran menjadi rendah.

 • Kokain

Penggunaan kokain atau dadah oleh ibu mengandung dikaitkan dengan komplikasi saluran darah, dan komplikasi ini menjejaskan banyak organ-organ serta sistem saraf pusat. Penggunaan kokain semakin meningkat dan dengan itu menjadi lebih berleluasa sebagai penyebab kerosakan otak pada bayi. Kebanyakan bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang menggunakan kokain semasa mengandung menyebabkan terencat akal berbanding cerebral palsy. Jangkitan seperti rubella (campak Jerman), TOXOPLASMOSIS, dan cytomegalovirus (cms), (jika seorang wanita menghidapinya semasa hamil), juga boleh mencederakan otak janin. Rubella boleh dicegah melalui imunisasi, sebelum kehamilan, dan peluang untuk dijangkiti dengan TOXOPLASMOSIS boleh dikurangkan dengan tidak mengendalikan najis kucing dan mengelakkan makan daging mentah atau tidak dimasak.

 • HIV

Jangkitan kongenital dengan human immunodeficiency virus (HIV, virus yang menyebabkan (AIDS) kerosakan otak di kalangan kanak-kanak, walaupun ia biasanya menyebabkan kecacatan mental dan bukannya CP.

 • Bayi Pramatang

Kemungkinan bahawa banyak jangkitan terhadap ibu mengandung akan mencederakan janin yang sedang membangun, tetapi keadaan ini tidak diiktiraf sebagai faktor penyebab kerana wanita yang mempunyai jangkitan sama ada tidak mengalami gejala jangkitan atau simptom adalah bebas.Bayi Pramatang adalah berisiko lebih tinggi untuk menyebabkan cerebral palsy daripada bayi yang normal, dan risiko meningkat seperti berat kelahiran berkurangan. Antara 5 dan 8 peratus daripada bayi yang beratnya kurang daripada 1500 gram (3 pound) ketika lahir terjadinya cerebral palsy, dan bayi yang beratnya kurang daripada 1500 gram adalah 25 kali lebih berkemungkinan menyebabkan cerebral palsy daripada bayi yang dilahirkan normal dengan berat lebih daripada 2500 gram. Bayi pramatang sengsara disebabkan pendarahan dalam otak, yang dipanggil hemorrhages intraventricular, hemorrhages intrakranium. Sekali lagi, kekerapan tertinggi hemorrhages dikira ditemui dalam bayi dengan berat terendah: masalah ini jarang berlaku pada bayi yang beratnya lebih daripada 2000 gram (4 pound).

Pendarahan ini boleh merosakkan bahagian otak yang mengawal fungsi motor dan dengan itu membawa kepada cerebral palsy. Jika pendarahan akan menyebabkan kemusnahan tisu otak yang normal (keadaan yang dipanggil periventricular leukomalacia) dan sista kecil di sekitar ventrikel dan di rantau motor otak, maka bayi itu adalah lebih cenderung mempunyai cerebral palsy CP berbanding bayi dengan hemorrhages sahaja.

Cerebral Palsy CP Komplikasi terhadap kelahiran

Tiada sebab yang khusus bahawa,ia berlaku semasa di peringkat awal kehamilan dan juga akan sentiasa berlaku ketika sedang melahirkan dan juga selepas kelahirannya. Ini adalah jelas mengapa insiden CP di kawasan yang belum dibangunkan yang berada dalam kemiskinan melanda negara di mana kematian bayi adalah sangat tinggi. Keadaan ini tidak seperti di Eropah utara, di mana kematian bayi adalah yang paling rendah.

Keadaan ini  menunjukkan terhadap Obstetrik moden, dari segi pemantauan yang berterusan terhadap Cesarean, telah mengurangkan kadar kematian bayi tetapi tidak bagi masalah cerebral palsy. Satu kajian yang besar, sebagai contoh, telah menunjukkan bahawa lebih daripada 60 peratus daripada semua kehamilan mempunyai sekurang-kurangnya satu komplikasi tetapi kebanyakan komplikasi tersebut menunjukkan tiada masalah. Sebagai contoh, 25 peratus daripada semua bayi yang baru lahir mempunyai tali pusat yang dibalut di sekeliling leher mereka, dan 16 peratus meninggal meconium (mempunyai pergerakan usus yang pertama) pada masa yang lahir.

Keadaan kelahiran berkaitan peningkatan CP hanya mempunyai hubungan yang kecil. Dalam erti kata lain, peluang CP terhadap kanak-kanak yang sedang membangun hampir sama iaitu samaada kanak-kanak itu dilahirkan dengan tali dibalut di sekeliling leher atau tidak. Sebaliknya, bayi yang baru lahir dalam kajian ini mempunyai skor Apgar sangat rendah (kurang daripada tiga (3) pada 20 minit) mempunyai risiko 250 kali lebih besar daripada bayi dengan skor Apgar biasa yang berpotensi menghidap cerebral palsy.

Skor Apgar di peringkat ini menunjukkan bahawa bayi yang mengalami asfiksia teruk (kekurangan oksigen yang mencukupi ke otak) ketika kelahiran. Separuh daripada bayi yang mengalami asfiksia teruk ketika kelahiran tidak akan menghidapi cerebral palsy, bagaimanapun. Apabila CP didiagnosis di peringkat kanak-kanak, ia sering mendapati bahawa kanak-kanak telah mengalami asfiksia ketika lahir. Asfiksia biasanya dianggap gejala bayi yang mempunyai masalah neurologi, dan bukan punca utama cerebral palsy CP.

Dalam dua kajian yang berlainan, hanya kira-kira 9 peratus daripada kanak-kanak yang menghidap cerebral palsy CP telah berpotensi mempunyai CP palsi serebrum secara langsung dan ianya berkaitan dengan asfiksia. Sembilan puluh satu peratus daripada bayi yang mempunyai  sebab-sebab lain yang wujud membawa kepada pra-matang atau masalah perinatal atau neonatal (masalah Dalam abad ke-19, Dr. William John Little menyifatkan kebanyakan kes cerebral palsy disebabkan kecederaan ketika kelahiran.

Cerebral palsy juga dikenali sebagai penyakit kecil dan encephalopathy statik, tetapi istilah cerebral palsy adalah paling banyak digunakan. Guru Cina telah menyiasat punca cerebral palsy,  keadaan ini adalah disebabkan oleh sesuatu yang berlaku sebelum kelahiran kanak-kanak. Beliau berhujah bahawa masalah-masalah yang dilihat ketika lahir adalah kerap kerana ini suatu kelainan pada bayi sebelum lahir, dan bukannya disebabkan oleh proses kelahiran. Namun begitu, proses kelahiran boleh menjadi trauma untuk bayi, dan kecederaan yang berlaku semasa kelahiran kadang-kadang boleh menyebabkan cerebral palsy, iaitu konsepnya kelihatan sama.

Cerebral Palsy CP bermula

Bagi permulaan kehidupan, kanak-kanak akan bergantung sepenuhnya terhadap orang lain untuk keselamatan dan perlindungan. Melindungi kanak-kanak itu daripada kecederaan adalah salah satu tanggungjawab yang paling penting dari ibubapa kanak-kanak.

 • Asfiksia

Asfiksia ialah satu kecederaan yang boleh merosakkan otak dalam pelbagai cara, dan merupakan punca utama palsi serebrum CP dalam kumpulan umur ini. Tiga keadaan yang paling biasa menyebabkan asfiksia terhadap kanak-kanak adalah: tercekik objek asing seperti permainan kanak-kanak dan cebisan makanan (termasuk kacang tanah, popcorn, dan hotdog); keracunan dan kehampiran untuk lemas. Otak juga boleh rosak apabila ia secara trauma fizikal akibat satu tamparan hebat terhadap kepala.

 • Penderaan fizikal

Seorang kanak-kanak yang jatuh atau terlibat dalam kemalangan kenderaan motor atau mangsa penderaan fizikal mungkin mengalami kecederaan yang tidak boleh diperbaiki terhadap otak. Satu bentuk penderaan kanak-kanak adalah sindrom bayi digoncang, di mana penjaga sedang cuba untuk menenangkan bayi dengan berjabat terlalu bersungguh-sungguh, menyebabkan otak tengkorak bergegar berulang kali di bawah tekanan tinggi.

 • Meningitis

Jangkitan yang teruk, terutamanya meningitis atau ensefalitis, juga boleh membawa kepada kerosakan otak ditahap umur sebegini. Meningitis adalah punca keradangan Meningitis (menutupi otak dan saraf tunjang), biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria, dan ensefalitis adalah keradangan otak yang mungkin disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus.

Seseorang yang menghidapi jangkitan-jangkitan ini boleh menyebabkan kehilangan keupayaan yang terdiri daripada pendengaran ke CP untuk mengalami terencat yang teruk.


Kanak-kanak Cerbral Palsy Diagnosis – Kajian KL Kuala Lumpur

Kebanyakan kanak-kanak biasa harus menyedari mainan adalah pada 3-4 bulan, duduk di 6-7 bulan, berjalan pada 10-14 bulan, berdasarkan perkembangan fungsi motor. Seorang doktor boleh mengesyaki cerebral palsy terhadap kanak-kanak pertangguhan dalam perkembanagn ini. Dalam membuat diagnosis cerebral palsy, doktor mengambil kira kelewatan dalam pencapaian pembangunan serta penemuan fizikal yang mungkin termasuk nada otot yang tidak normal, pergerakan tidak normal, refleks yang tidak normal dan tindakan refleks kanak-kanak.

Membuat diagnosis cerebral palsy CP tidak begitu mudah, terutama sebelum ulang tahun pertama kanak-kanak. Malah, mendiagnosis cerebral palsy biasanya melibatkan tempoh menunggu bagi kehadiran yang pasti dan kekalan motor tertentu.

Kebanyakan kanak-kanak cerebral palsy CP boleh didiagnosis ketika berumur 18 bulan, tetapi 18 bulan adalah masa yang lama untuk ibu bapa menunggu untuk diagnosis, dan ini adalah tempoh yang sukar bagi mereka. Membuat diagnosis cerebral palsy juga sukar apabila, sebagai contoh, ketika berusia dua tahun telah mengalami kecederaan kepala. Kanak-kanak itu kebarangkalian akan membawa kepada kecederaan teruk, dan tiga bulan selepas mengalami kecederaan dia mungkin mempunyai gejala-gejala yang lazim kanak-kanak cerebral palsy. Tetapi satu tahun selepas kecederaan kanak-kanak itu mungkin normal. Kanak-kanak ini tidak mempunyai cerebral palsy. Walaupun dia tidak mempunyai parut akibat luka di otaknya, parut tidak akan melemahkan aktiviti motor. Selepas kecederaan, menunggu dan memerhati adalah sangat perlu sebelum diagnosis boleh dilakukan.

Diagnosis cerebral palsy, pemeriksaan bukti fizikal fungsi motor yang tidak normal. Diagnosis cerebral palsy tidak boleh dibuat atas dasar ujian darah, walaupun doktor boleh memerintahkan ujian itu untuk mengecualikan penyakit neurologi yang lain
(seperti yang disebutkan di atas).

Ujian darah dan analisis kromosom membantu dalam mendiagnosis penyakit keturunan yang boleh mempengaruhi masa depan ibu bapa terhadap keputusan kanak-kanak. Apabila ujian menunjukkan bahawa keadaan kanak-kanak adalah sesuatu yang berlainan daripada cerebral palsy dan bahawa keadaan ini diwarisi, ahli keluarga akan mendapat manfaat daripada kaunseling genetik. Cerebral palsy bukanlah satu dari masalah keturunan, bagaimanapun ujian ini tidak akan mewujudkan atau menolak diagnosis cerebral palsy CP.

CP Cerebral palsy Magnetic pengimejan resonans (MRI) dan imbasan Tomografi Berkomputer (CT) sering digunakan apabila doktor mengesyaki bahawa kanak-kanak mempunyai cerebral palsy. Ujian ini boleh memberikan bukti hidrosefalus (pengumpulan yang tidak normal bendalir dalam ventrikel serebrum), dan ianya boleh digunakan untuk mengecualikan sebab-sebab lain tentang masalah motor yang juga boleh dirawat dengan rawatan Ubat yang rapi.

Imbasan tidak membuktikan sama ada kanak-kanak mempunyai cerebral palsy; dan mereka tidak meramalkan bagaimana seorang kanak-kanak tertentu akan berfungsi untuk memperkembangkannya. Oleh itu, kanak-kanak dengan imbasan biasa mungkin mempunyai cerebral palsy yang teruk, dan kanak-kanak dengan imbasan yang jelas tidak normal kadang-kadang muncul seperti keadaan biasa atau mempunyai hanya masalah fizikal cerebral palsy yang rendah. Walaupun, kanak-kanak cerebral palsy mempunyai parut otak, sista, dan perubahan lain yang menunjukkan lebih kerap terhadap imbasan berbanding dengan kanak-kanak biasa. Oleh itu, apabila parut dilihat pada imbasan CT otak kanak-kanak, pemeriksaan fizikal harus dijalani dan dia mungkin mempunyai cerebral palsy, parut merupakan salah satu bahagian yang lebih daripada bukti yang menunjukkan bahawa kanak-kanak itu mungkin mempunyai masalah motor pada masa akan datang.

Palsy Cerebral CP boleh dikelaskan mengikut jenis masalah pergerakan (seperti cerebral palsy spastik atau athetoid) atau mngikut bahagian-bahagian badan yang terlibat (hemiplegia, Diplegia, dan kuadriplegia). Spasticity merujuk kepada ketidakupayaan otot untuk berehat, manakala athetosis yang merujuk kepada ketidakmampuan untuk mengawal pergerakan otot.

bayi yang pada mulanya adalah merupakan hipotonik di mana mereka sangat liut kemudian boleh menyebabkan spasticity. Hemiplegia cerebral palsy yang melibatkan satu tangan dan satu kaki di sebelah yang sama badan, manakala dengan Diplegia penglibatan utama ialah kedua-dua kaki. Kuadriplegia merujuk kepada pola yang melibatkan semua empat kaki serta batang dan otot leher. Satu lagi klasifikasi yang kerap digunakan adalah ataxia, yang merujuk kepada masalah imbangan dan koordinasi.

Hilang keupayaan motor kanak-kanak cerebral palsy CP amat berbeza daripada seorang kanak-kanak yang lain, maka generalisasi tentang kanak-kanak cerebral palsy hanya boleh mempunyai makna dalam konteks subkumpulan yang dihuraikan di atas. Atas sebab ini, kumpulan kecil akan digunakan dalam buku ini apabila jangkaan Rawatan dan hasil dibincangkan. Kebanyakan ahli profesional yang menjaga kanak-kanak cerebral palsy memahami diagnosis ini dan menggunakan mereka untuk berkomunikasi tentang bagaimana keadaan kanak-kanak sebenar.

Satu kaedah yang berguna untuk membuat subdivisi ditentukan oleh bahagian-bahagian badan yang terlibat. Walaupun hampir semua kanak-kanak cerebral palsy boleh diklasifikasikan sebagai mempunyai hemiplegia, Diplegia, atau kuadriplegia, terdapat pertindihan penting yang telah membawa kepada penggunaan terma-terma tambahan, iannya sangat mengelirukan.

Cerebral palsy CP Untuk mengelakkan kekeliruan, kebanyakan perbincangan dalam buku beliau akan terhad kepada penggunaan ketiga-tiga istilah. Sekali-sekala, apa-apa terma sebagai paraplegia, hemiplegia dua, triplegia, dan pentaplegia yang mungkin kadang-kadang dihadapi oleh pembaca; klasifikasi ini juga berdasarkan kepada bahagian-bahagian badan yang terlibat. Jenis dominan iaitu tentang masalah koordinasi pergerakan atau otot adalah kaedah lain yang mana kanak-kanak dibahagi dan diklasifikasikan untuk membantu dalam berkomunikasi tentang masalah cerebral palsy.

Komponen yang seolah-olah akan menyebabkan masalah yang paling sering digunakan sebagai istilah mengkategorikannya. Sebagai contoh, kanak-kanak dengan Diplegia spastik kebanyakannya mempunyai masalah otot spastik, dan penglibatan di kaki, tetapi kanak-kanak itu juga mungkin mempunyai komponen yang lebih kecil yang mungkin mengalami masalah athetosis . Anak dengan kuadriplegia athetoid, di sisi lain, akan mempunyai penglibatan kedua-dua lengan dan kaki, terutamanya dengan masalah otot athetoid, tetapi kanak-kanak itu juga sering mempunyai beberapa ataxia dan spasticity . Umumnya kanak-kanak dengan kuadriplegia adalah seorang kanak-kanak yang tidak berjalan secara bebas.

Pembaca mungkin biasa dengan istilah-istilah lain yang digunakan untuk menentukan masalah-masalah tertentu terhadap fungsi pergerakan atau otot seperti: dystonia, tremor, ballismus, dan ketegaran.

Istilah perkataan yang teruk, sederhana, dan kesederhanaan juga sering digunakan dalam kombinasi dengan kedua-dua segi klasifikasi anatomi dan fungsi motor (contohnya Diplegia teruk spastik), tetapi istilah ini sebenarnya tidak mempunyai apa-apa makna khusus.

Biasanya pelbagai pertanyaan oleh  ibu bapa selepas mereka diberitahu anak-anak mereka  menghidapi cerebral palsy contohnya seperti anak saya akan menjadi seperti? Dan dia akan berjalan?. Meramalkan apa yang kanak-kanak cerebral palsy akan menjadi seperti, atau apa yang dia kehendaki, atau adakah kanak- kanak tidak akan melakukan (ianya dipanggil prognosis) adalah sangat sukar untuk menjawab pertanyaan tersebut. Apa-apa ramalan untuk bayi di bawah umur enam bulan adalah lebih baik daripada sesuatu tekaan, dan walaupun untuk kanak-kanak yang lebih muda daripada satu tahun selalunya sangat sukar untuk meramal corak penglibatan mereka. Walau bagaimanapun, ketika usia kanak-kanak berusia dua tahun, doktor boleh menentukan sama ada kanak-kanak mempunyai hemiplegia, Diplegia, atau kuadriplegia.

Kesukaran untuk membuat ramalan awal tentang kebolehan atau keupayaan mental daripadanya adalah untuk meramalkan fungsi motor. Di sini penilaian lebih yakin untuk dipercayai selepas berumur 2 tahun, walaupun agak sukar untuk membuat penilaian kecacatan motor terhadap fungsi inteleknya memang agak sukar.

Kadang-kadang ujian tanpa motor yang bebas boleh menilai keupayaan intelek, orang yang menguji perlu untuk menggunakan tangannya sendiri seperti ahli psikologi yang mempunyai kepakaran dalam bidang mereka. Keseluruhannya, keupayaan intelek seseorang, jauh lebih daripada kecacatan fizikal mereka, ianya akan menentukan prognosis seseorang. Dalam erti kata lain, terencat akal adalah jauh lebih berkemungkinan daripada cerebral palsy untuk menjejaskan fungsi keupayaan kanak-kanak.

Berdasarkan corak penglibatan ini, beberapa ramalan boleh dibuat. Ia adalah bernilai mengatakan sekali lagi bahawa kanak-kanak cerebral palsy tidak berhenti melakukan aktiviti sebaik sahaja mereka sudah mula melakukannya. Apa-apa kehilangan kemahiran, dipanggil regresi, tidak ciri cerebral palsy CP. Jika regresi berlaku, ia adalah perlu untuk mencari punca masalah kanak-kanak yang berbeza. Dalam perintah untuk kanak-kanak boleh berjalan, beberapa acara utama dalam kawalan motor mempunyai berlaku. Seorang kanak-kanak mesti berupaya untuk memegang kepalanya sebelum dia boleh duduk sendiri, dan dia mesti boleh duduk bebas sebelum dia boleh berjalan sendiri. Ia adalah dianggap bahawa jika kanak-kanak tidak duduk dengan sendiri oleh umur 4 atau berjalan oleh 8 usia, dia tidak akan menjadi walker bebas. Tetapi kanak-kanak yang mula berjalan pada umur 3 tahun sudah pasti akan terus berjalan dan akan berjalan ketika dia berusia 13 tahun melainkan jika dia mempunyai gangguan selain daripada cerebral palsy CP.

Entry Filed under: Sakit Cerebral Palsy


Most Recent Posts