Sakit Kencing Manis – Rawatan Herba Semulajadi

June 27th, 2012

 

Apakah Diabetes Mellitus?

Sakit Kencing Manis Melitus ialah metabolik endocrinopathy akibat daripada kekurangan secara mutlak atau insulin yang relatif membawa kepada gangguan metabolisme karbohidrat, lemak dan protein. Keadaan ini juga menunjukkan bahawa pankreas dan Qi limpa berfungsi secara tidak normal. Penyakit ini adalah berkaitan dengan ketidakseimbangan elektrolit air dan gangguan asid-bes.

Mengikut umur pesakit, manifestasi klinikal dan keperluan untuk insulin terhadap Sakit Kencing Manis boleh dibahagikan kepada banyak jenis.

Diabetes terhadap kajian klinikal

 1. Ciri-ciri kes tipikal Sakit Kencing Manis mellitus adalah polyphagia, polydipsia, polyuria dan kehilangan berat badan. Pesakit awalan atau asimptomatik hanya menunjukkan pelepasan hormon kortikal dan insulin di dalam badan yang tidak normal. Tahap gula darah naik dengan laju dalam kajian terhadap ujian Rance glukosa yang tidak normal. Pesakit simptomatik mengalami kerumitan terhadap gejala-gejala lain seperti penyakit kulit, saraf dan endokrinologi, selain polyphogia, polyuria dan kehilangan berat badan.
 2. Komplikasi utama yang mengiringi penyakit Sakit Kencing Manis mellitus adalah ketoasidosis diabetes, penyakit kardiovaskular, kencing manis renopathy dan periferal neuropati. Komplikasi kardiovaskular adalah penyebab kematian.
 3. Sakit Kencing Manis mellitus dibahagikan kepada 2 jenis iaitu jenis juvana dan dewasa mengikut ciri-ciri klinikal. Umur permulaan jenis juvenil muda mempunyai kecenderungan terhadap warisan. Gula dalam darah turun naik secara meluas dan agak sensitif terhadap insulin. Rawatan amat sukar dilakukan dan sering diberikan insulin-pertahanan kencing manis atau diabetes yang tidak stabil. Umur permulaan bagi jenis dewasa iaitu diatas 40 tahun. Jenis ini agak ringan dan boleh dikawal dengan sekatan makanan atau anti diabetes lisan.. Oleh itu, ia dikenali sebagai Sakit Kencing Manis yang tidak bergantung terhadap insulin dan dianggap sebagai Sakit Kencing Manis stabil.
 4. Rawatan pemeriksaan kencing manis :
  1. Darah tinggi – glukosa darah adalah lebih tinggi daripada 130 mg. Glukosa darah selepas makan adalah lebih daripada 160-180 mg. Air kencing adalah positif bagi glukos. Jika Ketosis mengalami kerumitan, air kencing adalah positif untuk badan-badan keton.
  2. Ujian Glukosa Rance boleh digunakan untuk mendiagnosis kes-kes terbaru atau yang berkemungkinan akan terjadi. Selain itu, ujian prinsip dalam diagnosis juga harus dilakukan.
  3. Teknik baru diagnostik seperti menguji tahap insuline darah akan membantu untuk memahami perubahan patologi pankreas dan untuk mendapatkan maklumat mengenai rawatan.

Terdapat tiga bentuk utama diabetes:

 1. Diabetes tahap 1.
 2. Diabetes tahap 2.
 3. Diabetes gestasi (atau tahap 3, yang berlaku semasa kehamilan).

email
RAWATAN ALTERNATIF

Diabetes tahap 1

Sakit Kencing Manis jenis 1 merupakan paling kerap terjadi terhadap kanak-kanak dan orang dewasa muda, penyakit ini boleh didiagnosis tidak kira umur untuk sepanjang hayat, dan sama rata antara lelaki dan perempuan.

Sakit Kencing Manis jenis 1 adalah penyakit autoimun yang berlaku apabila sel-sel penghasil insulin beta dalam pankreas dimusnahkan secara beransur-ansur dan akhirnya gagal untuk menghasilkan insulin.

Apakah Insulin?

Insulin adalah hormon yang membantu sel-sel badan menggunakan glukosa untuk tenaga. Glukosa darah (atau gula darah) dihasilkan dari makanan yang kita makan (terutamanya karbohidrat) dan juga hati. Jika sel-sel tidak boleh menyerap glukosa, ia akan membina dalam aliran darah dan akan menyebabkan gula darah tinggi terhasil. Dari masa ke masa, tahap glukosa yang tinggi dalam darah yang tidak terkawal boleh menjadi toksik kepada hampir setiap sistem badan.

Kerana Sakit Kencing Manis jenis 1 kerap didiagnosis di peringkat kanak-kanak, ia dirujuk sebagai Sakit Kencing Manis juvenil. Bagaimanapun, ia juga boleh wujud ketika usia dewasa. Diagnosis awal adalah penting untuk mencegah sesetengah komplikasi kencing manis yang lebih serius, termasuk penyakit jantung, buta, tekanan darah tinggi, kerosakan saraf, dan kegagalan buah pinggang. Di samping itu untuk mengikuti latihan dan pelan pemakanan yang sihat, individu yang menghidap diabetes jenis 1 memerlukan suntikan insulin.

Terdapat dua bentuk diabetes  jenis 1

 • Idiopathic Jenis 1 – merujuk kepada bentuk yang jarang menyebabkan penyakit dengan sebab yang tidak diketahui.
 • Daya Tahan Penyakit-pengantara Diabetes – satu gangguan autoimun di mana sistem imunisasi badan telah dimusnahkan, atau cuba untuk memusnahkan sel-sel dalam pankreas yang menghasilkan insulin.

Imun-pengantara diabetes adalah bentuk umum terhadap diabetes jenis 1, dan salah satu umumnya dirujuk sebagai Sakit Kencing Manis tahap 1. Maklumat di halaman ini merujuk kepada Sakit Kencing Manis jenis 1.

Punca-punca diabetes jenis 1

Punca-punca Sakit Kencing Manis jenis 1 adalah terlalu kompleks dan masih tidak difahami sepenuhnya. Orang yang menghidap Sakit Kencing Manis jenis 1 menganggap ianya diwarisi secara keturunan terhadap genetik yang cenderung terhadap penyakit. Penyelidik percaya bahawa kecenderungan genetik ini boleh kekal tidak beroperasi sehingga ia diaktifkan oleh pencetus alam sekitar seperti virus atau bahan kimia. Ianya akan menyebabkan serangan ke atas sistem imun yang akhirnya akan mengakibatkan kemusnahan sel-sel beta pankrease.

Punca penyakit kencing manis adalah daripada kegagalan badan untuk menghasilkan insulin, hormon yang membenarkan glukosa telah memasuki sel-sel badan telah menyerap. Ini adalah hasil dari proses autoimun di mana sistem imun badan menyerang dan memusnahkan sel-sel yang mengeluarkan insulin pankreas.

Apabila glukosa tidak dapat memasuki sel-sel, ia terbentuk dalam darah dan sel-sel badan secara literal. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 haruslah mengambil suntikan insulin setiap hari dan sentiasa memantau tahap gula dalam darah mereka.

Gejala Diabetes Jenis 1

Sakit Kencing Manis jenis 1 selalunya dramatik dan terjadi secara tiba-tiba.

 • Sakit Kencing Manis jenis 1 biasanya terjadi ketika zaman kanak-kanak atau awal remaja, selalunya dalam kominiti yang mempunyai penyakit (seperti virus) atau kecederaan.
 • Tekanan berlebihan boleh menyebabkan ketoasidosis diabetes.
 • Gejala ketoasidosis termasuklah rasa loya dan muntah. Dehidrasi dan sering mengalami gangguan kalium.dalam darah.

Diabetes Tahap 2

Sakit Kencing Manis jenis 2, pankreas membuat insulin yang terlalu sedikit dan sel-sel di seluruh tubuh tidak dapat bertindak balas terhadap insulin yang dihasilkan. Hasilnya ialah penambahan glukosa dalam darah, yang akhirnya melimpah ke dalam air kencing. Paras glukosa dalam darah tinggi adalah berkaitan terhadap masalah kesihatan yang dikaitkan dengan diabetes.

Sakit Kencing Manis jenis 2 juga dikenali sebagai penyakit yang bukan bergantung kepada insulin (NIDDM) dan ia dikenalinya sebagai diabetes dewasa. Lebih biasa, ia dipanggil jenis 2.

Sakit Kencing Manis jenis 2 biasanya berlaku terhadap orang yang berumur 40 tahun keatas.Malangnya, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jenis penyakit kencing manis ini telah dijumpai pada orang yang lebih muda. Dalam sesetengah kumpulan ianya berisiko tinggi boleh berlaku di peringkat kanak-kanak.

Sakit Kencing Manis jenis 2, tubuh tidak boleh menghasilkan insulin yang cukup untuk dirembeskan dan keadaan ini akan menyebabkan ia tidak dapat menjalankan tugas dengan lancar. Selain itu juga ia akan menyebabkan peningkatan gula dalam darah.

Punca-punca Sakit Kencing Manis jenis 2

Sakit Kencing Manis jenis 2 adalah lebih mudah difahami. Terdapat banyak sebab dan keadaan yang mewujudkan beberapa faktor yang mencetuskan permulaan penyakit.
Kecenderungan genetik, kerana masalah berat badan dan gaya hidup sedentari menyumbang kepada tercetusnya Diabetes Jenis 2.

Kini beberapa gen telah dikenali yang berkaitan dengan kencing manis jenis 2. Saintis percaya bahawa penyakit ini terjadi adalah hasil gabungan beberapa gen. Keadaan ini adalah untuk memahami dan mengenal pasti mekanisme yang berada di tempat kerja dan kombinasi kemungkinan yang akan mencetuskan diabetes jenis 2.

Gejala Sakit Kencing Manis Jenis 2

Sakit Kencing Manis adalah sangat rumit dan boleh berlaku disebabkan oleh penuaan atau obesiti.

 • Seseorang mempunyai Sakit Kencing Manis jenis 2 selama bertahun-tahun tanpa mengetahuinya.
 • Seseorang yang menghidap Sakit Kencing Manis jenis 2 boleh menyebabkan sindrom nonketotic hiperglisemik hyperosmolar.
 • kencing manis jenis 2  boleh dicetuskan oleh steroid dan tekanan.

Sakit Kencing Manis Gestasi

Sakit Kencing Manis gestasi adalah keadaan yang berlaku semasa hamil. Seperti lain-lain jenis diabetes, penyakit kencing manis semasa mengandung, melibatkan kecacatan dalaman tubuh terhadap pemprosesan dan penggunaan gula (glukosa) dalam diet. Bagaimanapun, Diabetes gestasi, mempunyai beberapa ciri-ciri yang berbeza dari lain-lain diabetes.
Glukosa adalah satu bentuk gula yang terdapat dalam banyak makanan, termasuk gula-gula, kentang, pasta, dan roti. Badan menggunakan glukosa untuk memberikan tenaga. Ia disimpan di dalam hati, otot, dan tisu lemak. Pankreas menghasilkan hormon (bahan kimia yang dihasilkan dalam satu bahagian badan, yang bergerak ke bahagian lain badan untuk mengenakan kesannya) yang dipanggil insulin. Insulin diperlukan untuk membolehkan glukosa memasuki hati, otot, dan tisu lemak, sekali gus mengurangkan jumlah glukosa dalam darah. Penyakt kencing manis, tahap glukosa darah kekal luarbiasa ketinggiannya. Keadaan ini adalah disebabkan pankreas tidak menghasilkan insulin yang cukup.

Bagi Sakit Kencing Manis gestasi, keadaan Pankrease tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya. Sebaliknya, masalahnya ialah dalam plasenta. Semasa hamil, plasenta menyediakan khasiat bagi bayi. Ia juga menghasilkan beberapa hormon yang mengganggu tindakbalas badan terhadap insulin. Keadaan ini disebut sebagai “kerintangan insulin.” Wanita yang mengandung tidak mengalami diabetes gestasi, kerana fungsi pankreas adalah untuk menghasilkan insulin dalam kuantiti tambahan untuk memberikan gantian bagi rintangan insulin. Walau bagaimanapun, apabila pankreas seorang wanita tidak boleh menghasilkan insulin tambahan yang mencukupi, tahap darah glukosa akan menjadi luarbiasa ketinggiannya, dan wanita tersebut dianggap mempunyai penyakit kencing manis semasa mengandung.

Punca dan Gejala

Kebanyakan wanita yang menghidap Sakit Kencing Manis semasa mengandung tidak mempunyai gejala yang dikenalpasti. Walau bagaimanapun, Diabetes gestasi yang tidak didiagnos dan dirawat adalah berisiko kepada janin yang sedang membangun. Jika tidak dirawat, paras gula dalam darah ibu yang menghidap diabetes akan menjadi tinggi secara konsisten. Gula ini akan melalui plasenta dan keluar ke dalam sistem bayi melalui tali pusat. Pankreas bayi dalam kandungan akan bertindak balas terhadap gula yang tinggi dengan sentiasa menyebabkan penggunaan jumlah besar insulin. Insulin akan membolehkan sel-sel janin untuk mengambil glukosa, di mana ia akan ditukar kepada lemak dan disimpan. Seorang bayi yang terdedah terhadap paras gula yang tinggi sepanjang kehamilan akan menyebabkan besarnya menjadi sangat luarbiasa . Bayi yang begitu besar tidak boleh dilahirkan melalui faraj, tetapi sebaliknya perlu dilahirkan melalui prosedur pembedahan (cesarean).

Tambahan pula, apabila bayi itu dilahirkan, bayi tersebut mempunyai sejumlah besar edaran insulin. Selepas kelahiran, apabila ibu dan bayi tidak lagi melekat antara satu sama lain melalui plasenta dan tali pusat, bayi tidak lagi akan menerima tahap gula yang tinggi daripada ibunya. Bayi yang mempunyai tahap insulin yang tinggi dengan cepat akan menggunakan glukosa yang beredar dalam aliran darah bayi tesebut. Bayi berisiko untuk mempunyai tahap glukosa darah yang rendah adalah dalam tahap bahaya (suatu keadaan yang dikenali sebagai hipoglisemia).


Rawatan perubatan Sakit Kencing Manis yang Asli di KL Kuala Lumpur, Malaysia

Formula herba Khas dengan apa yang perlu dan tidak perlu lakukan.

Biasanya ia mengambil masa antara 1 hingga 6 bulan untuk mendapatkan rawatan perubatan. Lebih awal anda datang untuk membuat rawatan, lebih singkat masa yang diambil untuk perubahan pemulihannya.

Semua jenis kencing manis boleh dirawat, ia bergantung kepada tahap dan berapa lama untuk mendiagnosis, kebanyakannya akan berlaku sehingga tahap pemulihannya dan masih tidak terlambat untuk menjadi stabil semula tanpa perlu melakukan apa-apa pembedahan oleh Guru Cina.

Rawatan intensif Sakit Kencing Manis biasanya mengambil masa 4 minggu untuk rawatan kencing manis peringkat awal.

Biasanya untuk diabetes Jenis 2 biasanya ia mengambil masa antara 1 hingga 6 bulan untuk mendapatkan teori perubatan Sakit Kencing Manis. Rawatan termasuk akupunktur Sakit Kencing Manis, perubatan herba Sakit Kencing Manis, senaman qi qong Sakit Kencing Manis, terapi diet Sakit Kencing Manis, Herba Sakit Kencing Manis, Penjagaan Kulit Sakit Kencing Manis dll.

Ubat herba Sakit Kencing Manis boleh diambil kira-kira 1 hingga 3 bulan untuk rawatan terhadap pemula atau pesakit yang baru dikesan menghidap Sakit Kencing Manis.

Apabila pesakit telah mengidap penyakit kencing manis lebih 1 tahun, ia mungkin akan mengambil masa sehingga 3 hingga 6 bulan untuk rawatannya.

Entry Filed under: Sakit Kencing Manis


Most Recent Posts