Cerebral Palsy di Kuala Lumpur Malaysia

June 26th, 2012


Cerebral Palsy di Kuala Lumpur Malaysia

Cerebral palsy adalah sindrom yang sering menyerang bayi dan kanak-kanak keika awal usia. Sindrom ini kadang-kadang disebabkan oleh kerosakan bahagian-bahagian tertentu otak semasa perkembangan otak bayi dalam tempoh kehamilan, kompilasi semasa penjagaan sepanjang tempoh pengawalan atau selepas beberapa bulan lahir. Selain itu, demam yang teruk juga merupakan salah satu faktor yang menyebabkan cerebral palsy. Anda perlu mengambil berar terhadap anak anda jika mengalami demam yang teruk kerana jika anda lewat menghantar anak anda ke hospital atau lewat mendapatkan rawatan, maka peluang untuk otak menjadi rosak adalah sangat tinggi. Ini disebabkan oleh kekurangan oksigen di dalam otak kanak-kanak.

Cerebral palsy boleh dikesan apabila kanak-kanak menunjukkan ciri-ciri berikut: pembesaran kepala, kekejangan otot kaki dan tangan yang menyebabkan kesukaran dalam pergerakan, tindakan fizikal yang terhad seperti tidak boleh berjalan, tidak dapat berjalan dan tidak boleh berdiri dengan betul. Mereka juga tidak boleh bercakap, sukar untuk bercakap, mempunyai gangguan pendengaran, mempunyai visi dan masalah yang tidak wajar terhadap fizikal seperti muka terherot, kaki atau lutut membengkok ke dalam, tangan membongkok canggung dan leher tidak boleh diluruskan. Walau bagaimanapun, ciri-ciri kanak-kanak cerebral palsy berbeza daripada kanak-kanak lain. Kekurangan keupayaan yang teruk bergantung kepada keterukan kerosakan otak.

Jika anak anda mempunyai sebahagian atau semua ciri-ciri yang disebutkan di atas, maka anak anda mungkin akan mengalami sindrom cerebral palsy.

email
RAWATAN ALTERNATIF

Kuala Lumpur (KL), Malaysia adalah satu-satunya negeri yang mempunyai peratus cerebral palsy yang tinggi.

Rawatan Neuro Akupunktur Cerebral Palsy  menggunakan teknik memasukkan 4 jarum kecil ke dalam kepala kanak-kanak cerebral palsy. Tujuan memasukkan jarum untuk merangsang aliran ‘Qi’ antara neuron otak dan pada masa yang sama meningkatkan komunikasi, ucapan, kepintaran dan tingkah laku kanak-kanak cerebral palsy.

Menurut Perubatan Tradisional Herba Cina, ‘Qi’ adalah satu tenaga yang boleh digunakan untuk mewujudkan sambungan yang lancar antara neuron di dalam otak. Aliran yang tidak teratur ‘Qi’ antara seribu sambungan neuron dalam otak dipercayai mempengaruhi tindakan fizikal, komunikasi, tingkah laku, kepintaran dan ciri-ciri lain kanak-kanak cerebral palsy.

Rawatan Neuro Akupuntur Cerebral palsy dibahagikan kepada 28 jenis kombinasi. Gabungan termasuk tindakan terapi fizikal, terapi mata-kenalan, terapi komunikasi, rawatan penampilan fizikal, terapi kewaspadaan, pemulihan IQ, terapi berjalan dan berlari, rawatan sensitiviti, rawatan pendengaran, dan sebagainya.

  • Lain-lain rawatan untuk mengubati ezcema dengan rawatan herba dan akupuntur boleh berjumpa Guru Cina di KL.

Entry Filed under: Sakit Cerebral Palsy


Most Recent Posts