Cerebral Palsy CP

June 25th, 2012


Cerebral Palsy

Cerebral palsy “istilah payung” di mana ia merujuk kepada sekumpulan keadaan yang berbeza. Ia telah menunjukkan bahawa tidak ada persamaan diantara dua orang yang menghidap cerebral palsy adalah serupa walaupun mereka mempunyai diagnosis yang sama. Cerebral palsy dibahagikan kepada tiga klasifikasi utama untuk menunjukkkan tentang kecacatan pergerakan yang berlainan.
Klasifikasi ini mencerminkan kawasan otak yang rosak. Tiga klasifikasi tersebut adalah: (1) Spastik (2) Dyskinetic dan (3) Ataxic

Jenis Utama Cerebral Palsy

  • Cerebral Palsy Spastik

Beberapa otot di dalam badan menjadi ketat, tegang dan lemah, terutamanya apabila seseorang mencuba untuk menggunakannya, ia akan menyebabkan kawalan pergerakan menjadi sukar.

  • Cerebral palsy Athetoid

Kawalan otot akan terganggu oleh gerakan spontan yang tidak diingini. Kawalan postur juga akan terganggu.

  • cerebral palsy

Masalah termasuk kesukaran terhadap imbangan, pergerakan tangan atau kaki yang goyah , dan kesukaran untuk bercakap.

Gejala Cerebral Palsy

  • Masalah menggunakan dan mengawal otot, menyebabkan kesukararan ketika berjalan kaki, menulis, makan, bercakap, berpakaian.
  • Masalah dengan keseimbangan dan penyelarasan.
  • Kesukaran mengawal dan mengekalkan postur (mereka mungkin memerlukan bantuan untuk duduk dengan tegak).
  • Kesukaran Visual.
  • Masalah pendengaran.
  • Kesukaran pembelajaran.
  • Epilepsi (menjejaskan banyak kanak-kanak sebagai puratanya seorang dalam tiga orang penghidap CP).

email
RAWATAN ALTERNATIF

Satu tanggapan salah yang biasa ialah bahawa seseorang yang menghidap cerebral palsy tidak dapat dielakkan ialah kesukarannya dalam pembelajaran. Ini mungkin disalah ertikan kerana seseorang penghidap CP boleh mengalami masalah mengawal pergerakan wajah dan pertuturan mereka, dan ia boleh jadi sukar untuk memahami mereka pada mulanya.

Walau bagaimanapun,seluruh penduduk terdapat pelbagai kepintarannya: beberapa orang penghidap cerebral palsy mempunyai kesukaran pembelajaran yang sederhana atau lebih teruk, manakala yang lain adalah amat bijak.

Punca-punca Cerebral Palsy

Kebanyakan orang berpendapat cerebral palsy adalah disebabkan oleh masalah semasa lahir. Walau bagaimanapun, walaupun ia kini diterima secara umum bahawa komplikasi semasa kelahiran adalah minoriti kes, mereka tidak menganggapnya sebagai satu penyebab. Keadaan ini terjadi adalah kira-kira satu dalam sepuluh kes.

Ia lebih mudah untuk diketahui cerebral palsy adalah keadaan di mana sebahagian otak tidak berkembang dengan baik. Ini mungkin disebabkan pelbagai peristiwa yang berlaku sebelum, semasa atau selepas bersalin. Jadi, kemungkinannya terdapat masalah dengan bekalan darah ke otak bayi semasa bersalin, selain itu ia ia juga boleh berlaku semasa bayi masih berkembang di dalam rahim.


Rawatan Herba dan Akupuntur Cerebral Palsy CP, Qi Gong,Kerosakan Otak, Rawatan Koma otak kematian Neuro , Rawatan Ubatan Herba Cina di Kuala Lumpur, Malaysia.

Cerebral Palsy CP: – Akupuntur dan Ubatan Herba Cina adalah terapi semulajadi beribu-ribu tahun dahulu. Akupunktur adalah ramuan yang kompleks yang mungkin berbeza untuk setiap pesakit yang berbeza dengan aduan yang serupa. Bilangan dan tempoh rawatan dalam titik tertentu yang digunakan mungkin berbeza di kalangan individu dalam tempoh rawatan. Ia adalah satu kaedah menguatkan tubuh untuk menggalakkan penyembuhan semulajadi dan meningkatkan fungsi. Ia adalah seperti memasukkan jarum yang sangat halus, bersama-sama dengan ransangan elektrik di titik akupuntur tepat dalam badan untuk mempengaruhi fungsi fisiologi badan. Keberkesannya adalah luarbiasa terutama bagi penyakit yang tahan dengan bentuk terapi konvensional. Selain menghalang penyakit-penyakit sampingan yang tidak elok, ia mempunyai kesan sampingan bonus (iaitu untuk memperkukuhkan organ-organ lain dan meningkatkan Qi), ia juga selamat digunakan.

Akupuntur juga boleh digunakan bersama-sama dengan haba yang dihasilkan oleh pembakaran herba khusus, ini dipanggil Moxibustion. Di samping itu, satu kaedah yang bukan invasif terapi urut, dipanggil akutekanan (yang mendesak acupoints). Ianya boleh juga menjadi sangat efektif. Berbekam adalah satu lagi jenis atau rawatannya. Ia adalah satu kaedah meransang titik-titik akupuntur dengan menggunakan sedutan melalui kaca balang, kayu atau logam, di mana vakum separa telah dicipta. Teknik ini menghasilkan ransangan pengumpulan darah di tapaknya.

Perubatan herba merupakan sebahagian besarnya adalah perubatan akupuntur China.

Entry Filed under: Sakit Cerebral Palsy


Most Recent Posts